2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Shakespeare-év Miskolcon!

SHAKESPEARE-LEPORELLÓ
Tudta, hogy ha Shakespeare még élne, közel egyidős lenne a mai avasi templommal? Hogy gabonakereskedőnek sem volt utolsó? És hogy összesen 1700 szóval gazdagította az angol szókincset?

A 2014/2015-ös évadban Shakespeare-évet ünneplünk a Miskolci Nemzeti Színházban, mellyel a nagy angol drámaíró előtt tisztelgünk. Minden hónapban egy másik örök Shakespeare-klasszikust járunk körül, és keressük Shakespeare helyét Miskolc város életében. Idei Shakespeare-bemutatónk a IV. Henrik lesz októberben, de meghívott előadásokkal, felolvasószínházzal, rádióspotokkal egész évadban Shakespeare művészetét hirdetjük Miskolcon.

Az örökbefogadás

A Shakespeare-év részeként kilenc drámát fogadtak örökbe miskolci képzőművészek és különböző általános és középiskolák. Minden hónapban az „örökbefogadók” kiállításaival, előadásaival találkozhatnak nézőink – új, izgalmas hangok, összművészet az egész színházban!

Miskolci művészek kiállításai a Fehér teremben!

A miskolci képzőművészek havonta megújuló kiállítása lesz a Shakespeare-év egyik központi eseménye. A kiállításnak az első emeleti nézőtéri foyer „fehér terme” ad otthon, ahol Shakespeare művei ihlette festmények, szobrok, sőt installációk várják majd az érdeklődőket. A meghívott művészek névsorában pedig Miskolc legfontosabb alkotóival találkozhatunk!

Jönnek a fiatalok!

Az előző évadokban népszerű diákszínjátszó-versenyek és időszakos kiállítások után idén is lehetőséget adunk a fiataloknak arra, hogy kreativitásukkal, ötleteikkel megtöltsék a színház tereit. Képeikkel elmesélik az adott hónap darabjának történetét, illetve rövid színházi előadással, esetleg performansszal tisztelegnek a Mester előtt.

Állandó programok egész évadban!

A 2014/2015-ös évadban Bácskai Juli pszichoszínházában is téma lesz Shakespeare – minden hónapban az adott dráma központi, emberi problémáját dolgozzák majd fel színészeink a közönség segítségével.

Idén színházunk művésze, Fandl Ferenc sokéves múltra visszatekintő Egy óra versek közt című sorozatában Radnóti Miklós és Shakespeare költészete között keresi majd a kapcsolatot. Zűrzavaros korban alkottak, és nagyszabású remekműveket hagytak hátra. Művészeink tolmácsolásában Shakespeare szonettjei is megszólalhatnak a színházban, Szabó Lőrinc gyönyörű fordításában!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jelen leszünk a miskolci rádiókban: Egy perc Shakespeare címmel minden hónapban az aktuális Shakespeare-művekből hangoznak majd el részletek művészeink előadásában – és természetesen a szonett-kincsből is válogatunk az évad során!

És mindez mikor? Minden hónapban, a Shakespeare-napon!

Minden hónap 23-áján – esetleg néhány nappal korábban vagy később – Shakespeare-napot tartunk a színházban! A havi Shakespeare-napokon előbb az irodalmi, színházi csapatok előadásaikkal lezárják az előző hónapot, majd különleges performansszal egybekötve megnyitjuk a miskolci művészek és képzőművészettel jelentkező diákok kiállításait. Hónapról hónapra így fordul egyet a világ, és így jutunk el kilenc hónap alatt A makrancos hölgytől egészen a Szentivánéji álomig!

És hogy miért olyan pont 23-án? Shakespeare 1564. április 23-án született és pontosan 52 évvel később, 1616. április 23-án halt meg. Mondhatni egy napon született és halt meg!

A makrancos hölgy – szeptember

„Mit! hát nekem beszélni sem szabad?
Beszélek! nem vagyok se báb, se gyermek;
Különbek is hallák már véleményem’;
Ha nem tetszik, hát dugd be a füled’.
Szivem haragját nyelvem mondja el.
Hallgatva, a szívem ketté repedne.”
(Lévay József fordítása)

A darabról

Katalint, a makrancos hölgyet apja férjhez akarja adni, bármi áron. És nincs könnyű dolga: Katalin erős, önálló nő, aki mindenben a hibát keresi, haragtartó és csak a saját igazában hisz. Aki meg szeretné zabolázni ezt a szépséget, annak nagyon fel kell kötnie a nadrágját. Makrancos Kata, avagy Makacs Kata története sokáig egyszerű vígjáték volt egy makrancos nőszemély „betöréséről”, ma viszont másról is szól: egy párkapcsolatért kinek mit kell feláldoznia? És szükségszerű-e, hogy a férj viselje a nadrágot odahaza? Shakespeare korai vígjátékából több vígopera is született a 18. századtól, és számos más színpadi feldolgozás is született belőle – ezek közül leghíresebb Cole Porter 1948-as musical-változata Csókolj meg, Katám! címmel. 1908-ban készült el az első filmes adaptációja, egy tizenegy perces film formájában, D.W. Griffith rendezésében, majd 1967-ben Franco Zeffirelli készített belőle nagysikerű filmet Elizabeth Taylorrel és Richard Burtonnel a főszerepekben.

Kiállítók: Láng Eszter, Pataki János és Urbán Tibor

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Kaffka Margit Általános Iskola
Irodalom, színház – Lévay József Református Gimnázium

IV. Henrik – október

Kiállító: Drozsnyik István

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Munkácsy Mihály Általános Iskola
Irodalom, színház – Hermann Ottó Gimnázium

Othello – november

Kiállítók: Nemzetközi festők csoportja, Borgó György Csaba vezetésével

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Avasi Gimnázium
Irodalom, színház – Premier Művészeti Iskola

Rómeó és Júlia – december

Kiállító: Borgó György Csaba

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Szemere Szakközépiskola
Irodalom, színház – Hámori Waldorf Iskola

Lear király – január

Kiállítók: Máger Ágnes, Jószay Zsolt, Kiss Tanne István

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Zrínyi Ilona Gimnázium
Irodalom, színház – Földes Ferenc Gimnázium

Sok hűhó semmiért – február

Kiállító: Lates Tamás

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Gábor Áron Szakközépiskola
Irodalom, színház – Zrínyi Ilona Gimnázium

A vihar – március

Kiállító: Pálfalusi Attila

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Debrecen Irodalom, színház – Diósgyőri Gimnázium

Hamlet – április

Kiállító: Kavecsánszki Gyula

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Hámori Waldorf Iskola
Irodalom, színház – Miskolci Kandó Kálmán Szakközépiskola

Szentivánéji álom – május

Kiállítók: Seres László, Varga Éva

Résztvevő iskolák:
Képzőművészet – Balázs Győző Református Líceum
Irodalom, színház – Kós Károly Építőipari Szakközépiskola

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek