2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Edzőváltás Diósgyőrben

Edzőváltás Diósgyőrben

Edzőváltás DiósgyőrbenA nyár óta DVTK-tréner Aczél Zoltán nem kap esélyt, hogy egy tavaszi hajrával – és a 2010-ben százéves miskolci futballklub elsőosztályban tartásával – igazolhassa tudását, elhivatottságát. Az ősszel csalódottá vált drukkerhad egy részének kívánságát valóra váltva az Andrássy úton a napokban megköszönték az egykori újpesti középhátvédből lett szakvezető munkáját. Az általa edzett gárda jelenleg az utolsó előtti helyen áll; nem leszakadva, de nem is túl fényes helyzetben… Utódjáról egyelőre nincs döntés. Van viszont immár sportigazgató Diósgyőrben.

Nagy Béla elnök hétfőre hozta meg elhatározását: nem hosszabbítja meg Aczél Zoltán júliusban amúgy is csak fél évre – biztos, ami biztos! – kötött szerződését. A felek, úgy tűnik, épp oly korrekt módon válnak el, mint ahogy akkor egymás tenyerébe csaptak. Aczélt a szurkolók egy része elismerte és tisztelte, szimpatikusnak és elkötelezettnek találta – erről tanúskodnak a klubhonlap fórumbejegyzései, amelyek hetek óta „vívják” csatájukat az ellenoldali kommentekkel: az „Aczél, takarodj” álláspont vérmesebb stílsú képviselőivel. A háttérben, persze, mindkét oldalról az aggódás, a tenniakarás áll: minden szimpatizáns azt szeretné, ha kedvenc csapata a hagyományokhoz, a mindenkori elvárásokhoz, és mindenekelőtt a hamarosan elérkező centenáriumhoz méltóan szerepelne. Ha az idény első felében nem, akkor legalább a másodikban.

– Leültünk tárgyalni Aczél Zoltánnal a folytatásról – mondja a dvtk.eu honlapon olvasható cikkben Nagy Béla a történtekről -, de ez a tárgyalás szinte azonnal meg is szakadt, ugyanis első feltételem az volt, hogy amennyiben folytatni szeretné a Diósgyőrben elkezdett munkát, mondjon le a magyar labdarúgó válogatott mellett betöltött pályaedzői állásáról és koncentráljon teljes egészében a DVTK-ra. Ő ragaszkodott az Erwin Koeman mellett betöltött posztjához, ezért a december 31-ig szóló szerződését kitölti, de utána nem szerződünk újra. Ismételten szeretném megköszönni Aczél Zoltánnak, hogy a nyáron elvállalta a DVTK vezetőedzői posztját és köszönöm az elhivatott munkáját. Abban is biztos vagyok, hogy jól fog még jönni a bennmaradásért vívott harcban az ősszel megszerzett 12 pont, amely a tabellára nézve kevésnek tűnik, de ha figyelembe veszem azt, hogy milyen mentális és fizikai állapotban vette át a keretet, a menet közben érkezők milyen állapotban voltak, akkor egyáltalán nem az. És, persze, nem szabad elfelejteni az egyéb hátráló tényezőket, az U20-as válogatottba behívott játékosok hiányát és a sérüléseket is.

Edzőváltás DiósgyőrbenA klubvezető leszögezi: „Aczél Zoltán felkészült szakember, a magyarországi edzők 95 százalékával nem jutottunk volna előrébb az ősszel. Fog ő még sikereket elérni a magyar labdarúgásban, amit kívánok is neki.”

– Amíg Aczél Zoltánnak nem tisztáztam a hogyan továbbot, addig nem tartottam volna tisztességes eljárásnak, ha a háta mögött kezdem meg a puhatolózást, ezért ez most következik a lehetséges jelöltekkel. A cél az, hogy legalább ilyen elhivatott és felkészült edzőt találjak néhány héten belül a DVTK kispadjára, akivel biztosan sikerül kiharcolni a bennmaradást – zárta bejelentését a DVTK irányítója.

Minderre az érintettől is gyorsreakciót kért a weboldal. Aczél Zoltán a következőket mondta el:

– Köszönöm Nagy Béla szavait, amelyek sok igazságot tartalmaznak; ilyen korrekt munkakapcsolat volt eddig is köztünk. Ő az, aki tudja, mennyit dolgoztam – és bizonyára hibáztam is, de abban senki ne kételkedjen, hogy mindent megtettem a siker érdekében. Büszke vagyok, hogy a DVTK vezetőedzője lehettem, és december 31-ig, a szerződésem lejártáig változatlanul a Diósgyőrt szolgálom. Köszönöm a stáb tagjainak, a játékosoknak és a klub valamennyi alkalmazottjának az együttműködést, a továbbiakban pedig sok sikert kívánok a DVTK-nak.

 

Az utódlást illetően egyelőre – a laikusok számára – teljes a homály, vagy pontosabban, ahogy az elnöki nyilatkozatból kiolvasható, nem is volna még mit bejelenteni; a következő DVTK-edző személyére alighanem csak egy-két héten belül derül majd fény. Kérdés, ki mond igent az elvileg megtisztelő, ám mégiscsak bizonytalansággal és veszélyekkel teli felkérésre. Ki akar Miskolcra jönni, a kispadra ülni? A drukkerek többsége az itt éppen egy évtizede viszonylagos sikereket elért Tornyi Barnabást „sírja vissza”, ám csak találgatni lehet, odahagyná-e emiatt külföldi munkáját. Egervári Sándortól Supka Attiláig, Sisa Tibortól Teodoru Vaszilisz nevéig sok mindenkié felmerült még, részben a hivatalos fórumokon, részben a szurkolói ötletelés szintjén.

Hogy kit választ a Diósgyőr – vagy ki választja a Diósgyőrt -, abba viszont immár Tóth Lászlónak is beleszólása lesz. Ergó ő maga, az utóbbi években országosan ign jó nevet szerzett bőcsi tréner tehát nem lesz edző a DVTK-nál. Hanem magasabb posztra került: sportigazgató lett, a posztot most hozták létre, éppen erre. Terveiről, elképzeléseiről ő is beszél a dvtk.eu honlapon: Az elsőosztály egész embert kíván címmel olvasható vele interjú.

Balogh Attila

Tóth László /fotó bksc.hu/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…