2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szabadtéri színház, Fesztiválkatlan nyílik Tokajban

Szabadtéri színház, Fesztiválkatlan nyílik Tokajban

Természetes környezetben, az egykori Patkóbányában, a Bodrog parton, a folyó kanyarulatában épült fel Tokaj legújabb látványossága, a Fesztiválkatlan; a csaknem kétmilliárd forintba kerülő beruházást szombat este adják át, Európa egyik legmodernebb szabadtéri teátrumát a Békés megyei Jókai Színház társulatának István a király című darabjával avatják fel.
A valamikori kőbányában, Bodonyi Csaba építész tervei alapján megépült Fesztiválkatlan két és fél ezer nézőt fogadhat be, a szombat esti színháznyitó premieren telt ház lesz – mondta Dévald István, a hegyaljai város legújabb kulturális intézményét működtető tokaji Paulay Ede Színház igazgatója.
A beruházáshoz az önkormányzat uniós pályázaton mintegy 1,7 milliárd forintot nyert.
Dévald István emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az 1990-es évek elején világkiállítást terveztek, s Bodonyi Csaba már akkor úgy gondolta, hogy az elhagyott Patkóbányában színházat kellene építeni.
A helyszín fantasztikus atmoszférával rendelkezik, „öt év alatt valósult meg ez a csoda, ahol Bodonyi Csaba jóvoltából a nyers beton felületek és a sziklafal színe, ritmusa harmonizál egymással” – tette hozzá. Megjegyezte: bár a szabadtéri színház évszakhoz kötött, telente a nézőtér alatti teret használják majd ki, amely változatos és párhuzamos kulturális rendezvényeknek is otthont adhat.
Bencsik Mátyás, a Paulay Ede Színház műszaki vezetője szerint a Patkóbányában Európa egyik legmodernebb játszóhelye épült fel, amely fény- és hangtechnikában vetekszik a legnagyobb fesztiválokkal is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…