2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A nyugdíjrendszer azonnali reformot kíván

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nyugdíjpolitikai csoportja megdöbbentőnek tartja, hogy a kormány akár 2030-ig sem hajlandó változtatni a jelenlegi nyugdíjrendszeren, mert azt stabilnak tartja. Varga Mihály nyilatkozata újból arról tanúskodik, hogy a Fidesz-kormány nem képes az átlagos nyugdíjasok helyzetébe beleképzelni magát, és ez még határozottabban érvényes a jövő nyugdíjasai számára.

Jelenleg 300 ezer honfitársunk kap 70 ezer forintnál alacsonyabb öregségi nyugdíjat. Számukra az időskor a pihenés helyett a mindennapi megélhetésért való küzdelmet jelenti. Jelenti ezt abban a korban, amikor már beszűkülnek vagy lehetetlenné válnak az öngondoskodás egyéb feltételei. Ennél is rosszabb helyzet elé néznek az elkövetkező években nyugdíjba vonulók egyre nagyobb tömegei, ugyanis a mai jogszabályok és nyugdíjszámítási módszer alapján 40 év munkaviszonnyal, de ugyanakkor alacsony keresettel, minimálbéren dolgozók, átlagosan 50 000 forint öregségi nyugdíjra számíthatnak.

A sok tekintetben igazságtalan nyugdíjszámítási módszernek köszönhetően jelenleg azok a több gyermeket nevelő édesanyák járnak a legrosszabbul, akik a jövő nemzedékének felnevelése miatt kiestek a munkavállalók köréből, nem vagy kevésbé építettek karriert, ezért alacsonyabb fizetésért dolgoznak és mennek nyugdíjba az elkövetkező években.

A jelenlegi nyugdíjrendszer Varga Mihály szavaival élve valóban stabil, mert stabilizálja sok százezernyi nyugdíjas elszegényedését és stabilizálja a dolgos, gyermekeket nevelő szülők hátrányait, egészen a sírig.

Felszólítjuk a kormányt, hogy vizsgálja felül a nyugdíjrendszer jelenlegi igazságtalanságait és tűzze napirendre a Jobbik javaslatát a gyermekek után járó nyugdíj-kiegészítésről, melynek fő elemei az alábbiak:

– 4 százaléknyugdíj-kiegészítés illeti meg mind két szülőt, ha vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke legalább szakmunkás végzettséggel és 15 év magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik.

– 5 százaléknyugdíj-kiegészítés illeti meg mind két szülőt, ha vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke legalább érettségivel és 15 év magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik.

– 6 százaléknyugdíj-kiegészítés illeti meg mind két szülőt, ha vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke felsőfokú végzettséggel és 10 év munkaviszonnyal rendelkezik.

– 4 százaléknyugdíj-kiegészítés illeti meg mind két szülőt, ha vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke fogyatékossága vagy betegsége miatt nem tud iskolai végzettséget szerezni vagy munkaviszonyt létesíteni, ha gyermeke elhalálozik.

– Részleges nyugdíj-kiegészítés jár azoknak a szülőknek, akik a gyermek nevelésében részlegesen vesznek részt, a tartásdíjat nem fizetik folyamatosan.

– Nem jár nyugdíj-kiegészítés azon vér szerinti szülőknek, akik a gyermek nevelésében kezdetektől fogva nem vesznek részt, nem fizetnek tartásdíjat.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek