2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Visszalép az antiszemita nagykövetjelölt

A Demokratikus Koalíció elégtétellel vette tudomásul, hogy Szentmihályi Szabó Péter neve végül lekerült a nagyköveti jelölőlistáról, s ezzel megbukott Orbán Viktor azon terve, hogy egy szélsőséges eszméiről elhíresült embert nevezzen ki a római magyar misszió élére.
Ugyanakkor Szentmihályi Szabó ezzel kapcsolatos megnyilatkozását, miszerint „semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni”, hiteltelennek tekintjük, hisz maga jelentkezett a posztra, jelezvén: a Fidesz-kormánynak tett szolgálataiért cserében a kinevezést egyfajta fizetségképpen el is várja.

A DK szerint antidemokratikus és egyben dilettáns a módot, ahogy a kormány a külkapcsolatokat kezeli. Olyan országokban nyit nagykövetséget, mint Ecuador, melynek kormánya menedéket nyújt az orosz titkosszolgálattal együttműködő bűnözőknek, miközben felszámolja a magyar missziókat Észtország vagy Ciprus.

Mint láttuk, a nagyköveti jelöléseket a kormány igyekszik államtitokként kezelni s kizárni azokból az ellenzék pártjait. Ráadásul olyan jelöltek élvezik Orbán Viktor bizalmát, akik nem csak megfelelő képzettséggel nem rendelkeznek, de – amint azt Szentmihályi Szabó példája is mutatja – személyük alkalmatlan rá, hogy Magyarországot a civilizált világban képviseljék.

Mint ismeretes, Szentmihályi Szabó jelölése ellen elsőként a DK tiltakozott, majd ezt követően számos nemzetközi szervezett bírálta a magyar kormányt.

Ara-Kovács Attila
külügyi kabinetvezető
Demokratikus Koalíció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…