2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A kormány ne a globális tőkés társaságok érdekeit tartsa szem előtt!

A Jobbik határozottan elutasítja a hazánk kiszolgáltatottságát és gyarmati létét kiteljesítő, az EU és az USA között létrehozandó szabadkereskedelmi egyezményt, egyben felszólítja a magyar kormányt, hogy szakítson az elmúlt 24 évben berögzült káros szokásaival, és a nemzeti érdekeink képviseletét helyezze a nyugati tőkés társaságok gazdasági érdekei elé.

A Jobbik felhívja a figyelmet arra, hogy a szabadkereskedelmi egyezmény megkötésével hazánk és a kelet-közép-európai régió rendszerváltáskor indult gazdasági gyarmatosítása kiteljesedne, hiszen az adatvédelmi, élelmiszer-biztonsági, fogyasztóvédelmi szabályok lazításával, a sztenderdek harmonizálásával tovább erősödne az exportra termelő tőkeerős nyugati nagyvállalatok helyzete a fogyasztók, a munkavállalók és a helyi gazdálkodók, kis- és középvállalkozások rovására. A magyar (és más országbeli) gazdálkodókkal szemben szinte teljesíthetetlen követelményrendszert felállító Brüsszel az ipari lobbi nyomásának engedve szinte korlátozatlanul zúdítaná az európai és a magyar piacra a teljesen ellenőrizetlen eredetű amerikai mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket. A szabadkereskedelmi egyezmény azonban nem csak a magyar mezőgazdaságban dolgozók munkahelyeire és megélhetésére, de a teljes lakosság egészségi állapotára is beláthatatlan hatással lenne, hiszen míg Magyarország teljesen mentes a génmódosított mezőgazdasági termékektől, Amerikából ezek immár szabadon juthatnának be az európai és végső soron a magyar piacra.

Nyilvánvaló, hogy az Európai Unió döntéshozói a nyilvánosság kizárásával, a tagállamok érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyva az ipari lobbi követeléseinek engedve hozzák meg döntéseiket. A Jobbik ezúton is emlékeztet egy korábbi esetre, a 2012-ben, ugyancsak zárt ajtók mögött megkötött EU–MERCOSUR egyezményre, mely az uniós ipari vállalatokkal és bankszektorral szembeni engedményekért cserébe mezőgazdasági kedvezményeket nyújtott a dél-amerikai gazdasági együttműködés tagországainak, miután közvetlenül a megegyezés előtt számos, az európai gazdákat ellehetetlenítő szabályozást fogadtak el. A magyar kormány azzal, hogy aláírta ezt a megállapodást, Magyarország mezőgazdaságban rejlő stratégiai érdekeit alárendelte a nyugat-európai országok ipari érdekeinek.

A Jobbik következetesen hangoztatja, hogy hazánk uniós tagságáról egy propagandaszólamoktól mentes, objektív értékelést készítsünk. Az említett 2012-es és a jelenleg készülő szerződések jól mutatják, hogy Magyarország szinte teljesen kiszolgáltatott az ilyen egyezményeknek, ezáltal nemzeti szuverenitásunk folyamatosan csökken.

Mivel Magyarországnak az egyezmény elfogadásában vétójoga van, a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy a cinikus mellébeszélés helyett tegye egyértelművé álláspontját az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalás ügyében, valamint annak elutasításával álljon ki a magyar nemzet stratégiai érdekei mellett.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek