2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Jobbik:Egészségügyi és oktatási konzultációs bizottságot hoz létre a Jobbik Miskolcon

Jobbik:Egészségügyi és oktatási konzultációs bizottságot hoz létre a Jobbik Miskolcon

Egészségügyi és oktatási konzultációs bizottságot hoz létre a Jobbik Miskolcon az államosított intézményekben nyújtott közszolgáltatások folyamatos nyomon kísérésére, az érintett lakosság érdekérvényesítésének elősegítésére – jelentette be szombaton Hegedűsné Kovács Enikő, a Jobbik országgyűlési képviselője, és Jakab Péter polgármesterjelölt a borsodi megyeszékhelyen.
Miskolc önkormányzata felelős a polgárai egészségügyi ellátásáért és oktatásáért még akkor is, ha az ehhez szükséges eszközök többségét a Fidesz kivette a város kezéből, mondta Jakab Péter. A Jobbik polgármesterjelöltje szerint az oktatás és az egészségügyi ellátás színvonalának romlása Miskolc minden lakójának probléma párthovatartozástól függetlenül. Nyomatékosította: az ágazatokban érintettek, az ott dolgozók és a szolgáltatásokat igénybe vevők érdekképviseletét vállalni kell Miskolc mindenkori vezetésének. Ezt szolgálja azoknak a bizottságoknak a felállítása, ahol a szakdolgozók és a betegek, a pedagógusok és a szülők határoznák meg a városvezetés által képviselendő célokat, feladatokat, hangsúlyozta a Jobbik politikusa.

Jakab Péter szerint ma a megyeszékhelyen mindennapos, hogy egy orvos 24 órás szolgálatokat lát el, a betegek pedig hosszú órákat várnak a sürgősségi ellátásra miután azt a Fidesz az ügyeleti rendszerrel együtt leépítette. Elfogadhatatlan az is, hogy évről évre a csökkenő lakosságszámra hivatkozva csökkentik a pedagógusok létszámát az iskoláinkban, miközben folyamatosan nő a speciális nevelési igényű gyerekek száma. Közölte: a Jobbik a miskolciakat akarja képviselni a kormánynál, nem hagyja szőnyeg alá söpörni a problémákat, megvédi a dolgozók, a betegek és a tanulók érdekeit, és ebben számíthatnak a Jobbik parlamenti frakciójának a támogatására is.

Hegedűsné Kovács Enikő hangsúlyozta, a konzultációs bizottságokat országos szinten is fel kell állítani, hiszen látható, hogy az egészségügyi és oktatási intézmények államosítása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mindennaposak a működési problémák, mint mondta, egy fénymásoló megjavításához is az országos központ jóváhagyásara várnak az intézmények. Arról nem is beszélve – folytatta –, hogy az államosítás óta eltelt idő alatt újra adósságspirálba került mindkét ágazat. A jövő sem kecsegtet semmi jóval – tette hozzá –, hiszen a 2015-ös költségvetés szerint a közalkalmazottakat változatlan mértékű illetményalappal, alapilletménnyel és illetménytáblával kell foglalkoztatni. Abban az esetben pedig, ha nyugdíj előtt álló alkalmazottról van szó, a jogviszony megszüntetése után nem tervezhető a helyére személyi juttatás.

A Jobbik országgyűlési képviselője úgy látja, az önkormányzatok tisztában vannak a nehézségekkel, mégis tabutémaként kezelik az oktatást és az egészségügyet, mondván, nincs hozzá közük. Ez azonban szerinte nem igaz, hiszen egy település minden lakóját érintő területről van szó, ahol az önkormányzatnak erkölcsi kötelessége nemcsak jelezni a kormány felé a problémát, de ha kell forrásokkal is segíteni kell a működés zavartalan biztosítását.  A konzultációs bizottságok felállítása ennek a legoptimálisabb módját, valamint a működés ellenőrzését segíthetik elő.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek