2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
SALVADOR DALI BUDAPESTEN

SALVADOR DALI BUDAPESTEN

SALVADOR DALI BUDAPESTENA nagyközönség és a műértők elöl is évekig eltűnt festményeket kínál a nagy múltú Polgár Galéria a december eleji aukcióján. Elseje és negyedike között 800 műalkotás kerül árverésre. Kikiáltási áruk negyedmilliárd forint.

Karácsony közeledtével az aukciós ház kínálata különleges: a nemzetközi és magyar festészet nagyjainak művein kívül két Salvador Dali kép is kalapács alá kerül, amelyek egykoron Josef von Ferenczy tulajdonában voltak.

Polgár Árpád, galériatulajdonos:
Magyar aukción még soha nem fordult elő, hogy ekkora nagy világ nevek fordulnak elő az árverésünkön, pl. Rembrandt vagy Salvador Dali. Ezt a két Salvador Dalit láthatják itt mögöttem.Mindkét kép Josef von Ferenczytől, az egykoron nagy média cézártól, magyar származású, de Németországban élő médiacézártól származik, aki azonkívül, hogy támogatta a politikát is, támogatta a művészetet is és nagyon jó, baráti viszonyba volt Dalival és Andy Warhol-lal is többek között.

A világszerte ismert sajtómágnás az árverésen szereplő két képet Salvador Dalitól ajándékba kapta.
A Polgár Galéria ajánlata szenzációs, hiszen magyar aukción még soha nem kínáltak megvételre eredeti Salvador Dali műveket.A december eleji aukció különlegessége egy Rippl-Rónai festmény is.

„A Párizsi nő, az 1890-es évekből. Aki a szomorú tekintetével egy olyan korszakot mutat be Rippl-Rónai munkásságából, ami szinte ritka, amiből nagyon kevés van.”- mondja Polgár Árpád

A Párizsi nő Rippl-Rónai álomszerű hangulatú lélekportréinak egyik legihletettebb darabja. A több, mint egy évszázados lappangás után most aukcióra kerülő kép egykor Zala György szobrászművész tulajdona volt. A kép eredeti keretében, restaurálatlanul formában került elő nemrégiben. 
Egy másik kincsre is rálelhetnek a műértők a Polgár Galéria aukcióján. Az orosz cár egykori, egyik kedvenc festőjének, Zichy Mihálynak a Harcdöntő párbaj című  festménye egy magángyűjteményből került elő.Egy másik különleges szenzációval is várják az érdeklődőket.

„A mögöttem álló képre azt hiszem, hogy ma már joggal mondhatjuk azt, hogy világszenzáció. Francesco Rosa-nak a képéről van szó, Agrippina partraszállása Germanicus hamvaival. Erről a képről azt kell tudni, hogy ez már harmadszor jár nálunk. Először az 1980-as években volt a galéria eladásra szánt festményei között, majd 1999-ben ugyancsak ismeretlen festőként visszakerült a Fenyő János hagyatékaival és akkor is elárvereztük, mindössze 1.6 millió forintért ment el.”

A 22 millió forintra kikiáltott képzőművészeti alkotás a kulturális örökség pótolhatatlan műve. Miután a festmény a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védelme alatt áll, a kép csak magyar tulajdonba kerülhet és nem hagyhatja el az országot.A szenzációs, évtizedekig rejtőzködő festményekre és a többi értékes műtárgyra december 1-je és 4-e között lehet licitálni a budapesti Polgár Galériában.

 

-freepress.eu-


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ábrahám Edit: „Sosem késő”
„Sosem késő” – akár ez is lehetne Ábrahám Edit mottója. A színésznő hatvan felett sem hagyja el magát, bomba formában van, és nyitott az újdonságokra …

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…