2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Búcsúval ünnepelték Monokon a bicentenáriumot

Kétszáz évvel ezelőtt, 1814-ben épült a monoki Sarlós Boldogasszony római katolikus templom. A bicentenárium tiszteletére tartott hálaadó szentmisét vasárnap Ternyák Csaba, egri érsek celebrálta.

A templom elkészültének pontos napját nem tudják, ezért döntöttek úgy, hogy az első sorban a monokiaknak és az innen elszármazottaknak szóló „kisbúcsú” alkalmával emlékeznek meg az építésről. A klasszicizáló, későbarokk stílusú templomot az elmúlt kétszáz évben kétszer is felújították. A legenda szerint helyenként olyan vastag a fala, hogy kilenc kislány kört táncolhat rajtuk. A főfreskó Mária és Erzsébet örömteli találkozását örökíti meg. A főoltár mellett helyezték el Szent Orbán vértanú ereklyéjét, amelyet a nagykastély kápolnájából hoztak át. A mártír aranyozott, üvegablakos koporsója fából készült, oroszlánlábakon áll. Ez ugyanaz a díszes láda, amelyben az ereklyét annak idején XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak ajándékozta.

A hálaadó szentmisét Ternyák Csaba celebrálta, közreműködött több egyházi személyiség, köztük Rácz Bertalan, monoki plébános atya. A misét követően körmeneten vettek részt a szép számú helyi hívő és a vendégek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek