2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Baktériumok okozták sok nő halálát

Július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője.

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának feltalálója 1818-ban ezen a napon született, Budán. Ő volt az első, aki bevezette a kórházakban az orvosok kézfertőtlenítését, ezzel meggátolta, hogy a kórokozó baktériumok átterjedjenek a nőbetegekre a vizsgálatok során. Felfedezésével a gyermekágyi láz halálozási arányát nagy mértékben le tudta csökkenteni, abban a bécsi kórházban, ahol dolgozott. Sajnos munkásságát akkoriban nem sokan értékelték és még sok évnek kellett eltelnie, hogy végre bevezetésre kerüljön az állandó fertőtlenítés.

Semmelweis Ignác a jó megfigyelésének és kutató munkájának köszönheti, hogy felismerte a baktériumok okozta fertőzések veszélyét.

A mai világban már nem kell kutató munkát folytatnunk, hogy tudjuk a megfelelő tisztálkodás nagyon is hozzá tartozik egészségünk megtartásához. Úgy, ahogy az orvosok halálos kórokozókat adtak át a betegeiknek, úgy a mindennapok is ezernyi veszélyt hordoznak azoknak, akik nem tartják be a megfelelő tisztálkodás szabályait. Gondoljunk csak az elfertőződött, gennyes sebekre vagy a baktériumok okozta bélfertőzésekre.

Ezek megelőzésére, egészségünk megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztálkodjunk. Ezt az alapszabályt L.Ron Hubbard is megfogalmazta “Az út a boldogsághoz” című viselkedési kódexében a “Törődj magaddal!” címszó alatt: “Tartsd tisztán a tested! Azok, akik nem fürdenek vagy nem mosnak kezet rendszeresen, kórokozókat hordozhatnak.”

Semmelweis Ignác születésnapja jó alkalom arra, hogy emlékeztessük a népességet ennek a fontosságára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…