2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A kormány intézkedjék a gyermekéhezés megszüntetéséről!

A gyermekes családok 47 százalékának okozott gondot tavaly Magyarországon a szükséges élelmiszerek beszerzése – derül egy friss kutatásból. Hazánk ezzel az OECD-tagországok között Törökország után a második legrosszabb helyen áll. Mivel a szegényebb családokban általában több a gyerek, ez azt jelenti, hogy a magyar gyerekek nagyobbik fele nem jut elegendő táplálékhoz.
A Demokratikus Koalíció szerint a katasztrofális helyzet nem fogható a világválságra, hiszen a gazdaságilag szinte összeomlott Görögországban 28, a még mindig elképesztő munkanélküliségi adatokat fölmutató Spanyolországban 18 százalék ez az arány. Az elmúlt hat évben 32 százalékponttal nőtt a gyermekkel rendelkező magyarok körében a táplálkozási gondokkal küzdők aránya – ez messze a legrosszabb adat a vizsgált országok közül. A helyzet 2011 óta is jelentősen romlott, a kormányzat felelőssége tehát egyértelmű.

A DK általában is szégyennek tartja, hogy az EU-ban emberek éhezzenek, különösen tűrhetetlen azonban a gyermekéhezés, főként a hazánkban mért arányban. A probléma a legpesszimistább becslés szerint is megoldható lenne évi 60 milliárdból – a tervezett stadionok ára öt évre fedezné a szükséges összeget.

Hogy a helyzet súlyosságát Orbán Viktor is föl tudja mérni, a DK rámutat: az éhes gyerek nem csak tanulni, de focizni sem tud, mert nem képes futni a pályán. A párt követeli a kormány azonnali  intézkedését.

Niedermüller Péter
alelnök (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek