2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Idén is nevezhetnek az iskolák az Országos történelmi műveltségi vetélkedőre

Idén is nevezhetnek az iskolák az Országos történelmi műveltségi vetélkedőre

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó ismét meghirdeti népszerű Országos történelmi műveltségi vetélkedőjét a Németh László Gimnáziummal karöltve. A háromfordulós csapatverseny első fordulója a korábbi évekkel ellentétben az új tanévben lesz, a nevezés szeptember 12-én zárul. A vetélkedő célja, hogy a diákok csapatmunka során a gyakorlatban is felhasználják az iskolában tanultakat. A vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezését várják a következő tanévben 10. évfolyamba lépő tanulók köréből. A nevezés ingyenes.
Hatodik alkalommal hirdeti meg Országos történelmi műveltségi vetélkedőjét a középiskolások számára a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és a pedagógiai megújulás egyik műhelyeként hírnevet szerzett Németh László Gimnázium. A népszerű verseny időzítése idén némileg eltér a korábbiaktól: az első forduló a 2014–2015-ös tanévre esik, így a szeptemberben 10. évfolyamba lépő tanulók köréből várják a háromfős csapatok jelentkezését, iskolánként legfeljebb három csapatot. Az első fordulóra a felkészülés alapját most is a kilencedikes tankönyv jelenti, s a további fordulóknál ehhez a tizedikes tankönyv egy része csatlakozik. Mivel a nyári szünet után nagyon hamar elérkezik az első forduló, már most érdemes nevezni, és a nyarat is kihasználni a felkészülésre, hogy minden csapat sikeres legyen a szeptemberi első megmérettetésen!
A vetélkedő lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok ne csak a tanórákon megszerzett történelemtudásukat kamatoztathassák, hanem kiélhessék fantáziájukat és élvezhessék a játékos feladatokat. A három fordulóban a kvíz-típusú feladatokon kívül a kreativitást, prezentációs készséget és színészi játékot igénylő összetett feladványokat is meg kell oldaniuk. Fontos kompetenciákat is fejleszt a vetélkedő: a gyerekek megismerhetik a csapatmunkát, gyakorolhatják a történelmi források önálló feldolgozását és az önálló véleményalkotást.
Tavaly több mint 300 csapat nevezett a vetélkedőre, és idén is sok nevezésre számítanak a szervezők. Az első forduló után az 50  legjobb eredményt elérő csapat mérheti össze tudását a regionális fordulóban, míg a döntőben csupán 10 csapat versenghet az értékes nyereményekért.
„A vetélkedő népszerűsége töretlen a diákok és a tanárok körében egyaránt, évről évre sok nevezés érkezik. Nem csak a diákok élvezik a versenyt és lepnek meg bennünket kiváló megoldásaikkal, de a pedagógusok is meríteni tudnak a feladatokból későbbi munkájukhoz.” – mondta el Kiss János Tamás, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó vezérigazgatója. 
Szeptember 18-án kerül sor az iskolákban a helyi fordulókra, a regionális forduló pedig Mikuláskor, azaz december 6-án zajlik majd. A döntő már az új évben, január 31-én kerül megrendezésre, hagyományosan a budapesti Németh László Gimnáziumban.
Az Országos történelmi műveltségi vetélkedővel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el:
http://www.ntk.hu/orszagos_tortenelmi_muveltsegi_vetelkedo

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek