2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Alkotmányellenesen működik a művészeti akadémia

„A Magyar Művészeti Akadémia szervezete és összetétele nem felel meg a művészeti szabadság alkotmányos értékének” – mondta ki szerdán az Alkotmánybíróság.
Az AB szerint a művészeti szabadság elvéből következik, hogy az állam nem hozhat kizárólagos helyzetbe egyetlen irányzatot vagy szemléletet sem. A Fidesz viszont, visszaélve kétharmados többségével, olyan előjogokkal ruházta föl és anyagi forrásokkal látta el az MMA-t, amelyek élet és halál urává tették azt a művészeti élet területén. Közhatalmi jogköröket ugyan nem gyakorol, de az állam olyan helyzetbe hozta, hogy a kulturális támogatások elosztása és a kulturális intézmények tulajdonlása révén alapvető befolyással van a művészetre. Védenie kell tehát a művészi alkotás szabadságát, sokszínűségét, minden irányzatát és áramlatát.

E követelménynek a MMA nem felel meg – mondta ki az AB. Az Akadémiára nézve olyan szabályokat kell alkotni, hogy a köztestület egyenlő esélyeket biztosítson a művészek számára a tagságra, és ezzel arra, hogy a művészeti életre befolyást gyakoroljanak.

A Demokratikus Koalíció elégedetten nyugtázza a döntést, amely a kormánytöbbség számára újabb alkotmányos vereséget jelent – ezt bizonyítja az is, hogy különvéleményt csak a Fidesz által egyoldalú önkénnyel kinevezett alkotmánybírák fogalmaztak meg. A DK fölszólítja a kormányt, mielőbb terjesszen elő olyan szabályozást, amely az AB által előírt feltételeknek megfelel.

Niedermüller Péter
alelnök (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek