2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Segítség a fiatal édesanyáknak

Bódvalenkén a település lakóinak több mint fele gyermek. Közülük 28 gyereknek az édesanyja nem idősebb 18 évesnél. Szociális körülményeik és alapvető higiéniás ismereteik is erősen korlátozottak. A Református Szeretetszolgálat elindítja Bódvalenkén a Biztos kezdet gyermekházat, ahol megtanítják az édesanyákat a csecsemők gondozására és ellátására, valamint itt lesz a település első mosógépe is, melyet ingyen használhatnak majd a családok.
A Biztos Kezdet Gyerekház ünnepélyes megnyitására 2014. május 29-én 11 órakor kerül sor, Bódvalenkén.
Helyszín: 3768 Bódvalenke, Szabadság utca 40.

Program:
11:00 – Bódvalenkei Gyerekkórus
11:05 – Pál Sándor (Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, elnök) üdvözli a megjelenteket
11:10 – Golnaz Miremadi, H. Stepic CEE Charity – a H. Stepic EE Charity üzenete
11:15 – Molnár Oszkár (Edelényi Kistérség Többcélú Társulás, elnök) – néhány szó a TÁMOP programról
11:20 –Dr. Garai Péter, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár megnyitja a házat
11:30 – bódvalenkei gyerekek köszönetet mondanak a házért
11:35 – Lakatos Mónika (Romengo fronténekese) énekel

14:00 – Szakmai prezentáció az érdeklődőknek a TÁMOP programról

Információk a házról:

A bódvalenkei Biztos Kezdet Gyerekház sokak erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre. A kezdő lendületet Balog Zoltán Emberi Erőforrások minisztere adta, aki miniszteri kerete terhére nyújtott támogatásával lehetővé tette a Magyar Református Szeretetszolgálat számára, hogy megvásárolják az ingatlant és elkezdjék annak felújítását, ebben a H. Stepic CEE Charity anyagi segítséget is nyújtott.
A házat az Edelény Kistérség Többcélú Társulása üzemelteti egy évig egy TÁMOP program (TÁMOP 5.2.3.A-12/1-2012-0012 – Komplex program megvalósítása a gyermekszegénység ellen az Edelényi Kistérségben) keretében. A társulás 14 millió forintot költ a munkatársak bérére, a ház üzemeltetésére és a foglalkozásokhoz szükséges anyagokra, berendezésekre. 2015 májusától a ház működtetését a Magyar Református Szeretetszolgálat veszi át.

A korábbi akcióknak köszönhetően a település lakóinak körülbelül fele már rendezett körülmények között él, bár a havi átlagjövedelem 2013 februárjában 8000 forint/fő volt. Ez azóta sem változott, de a házak és a körülmények rendezettebbek. Azonban a lányanyákat senki sem tanította meg a háztartásvezetésre, pénzkezelésre, tisztaságra, pedig a csecsemők mellett ez elhagyhatatlan. A Magyar Református Szeretetszolgálat programjának az is célja, hogy a felzárkóztatást úgy érje el, hogy folyamatos munka eredményeként a település lakói saját lábukra tudjanak állni. Ennek fontos eszköze az idén tavasszal induló Biztos Kezdet Gyerekház. Az intézményben megtanítják a fiatal édesanyákat a gyermeknevelés és gondozás legalapvetőbb elemeire, gyermekeikkel együtt napi kétszeri étkezést kapnak, közösen tanulnak főzni, kertészkedni, és a település első automata mosógépe is az intézményen keresztül lesz elérhető az édesanyák és gyermekeik számára. A Biztos kezdet gyermekházba csecsemőtől egészen hároméves korig járhatnak a gyerekek édesanyjukkal együtt. Az óvodai előkészítés is a program része, hiszen úgy egyszerűbb a fiatalok beilleszkedése, ha az alapvető higiéniás körülményeik biztosítottak, birtokában vannak a legszükségesebb alapismereteknek és tisztán, mosott ruhában jelennek meg az óvodában. A fiatalok felzárkóztatását nagyon fontosnak tartjuk, hiszen a felnövekvő generációban van a jövő záloga.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek