2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megvásárolta a Fidesz az MSZP cigány képviselőjének parlamenti szavazatát?

Az MSZP színjátékáról hullt le ma a lepel, amikor a párt parlamenti képviselője, Teleki László utólag módosította szavazatát az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában, hogy meglegyen a szükséges kormánytöbbség, miközben az MSZP elvileg nem támogatta a javaslatot. A Fidesz javaslatára újra elrendelt szavazáson, öt perc elteltével így már megvolt a szükséges kormánytöbbség.
Rubovszky György KDNP-s bizottsági elnök indítványozta, hogy Lázár János törvényjavaslatát előzetes kiküldés nélkül is napirendre vegyék. A Házszabály 114. § (2) alapján „A bizottság az ülés folyamán a napirendet módosíthatja, de csak akkor bővítheti ki, ha ezzel a bizottság jelen levő tagjainak több mint kétharmada egyetért.” Az Igazságügyi Bizottságban csak kétharmada van a Fidesznek, a szükséges több nincs, így házszabálysértően állapította meg az elnök a 8:4 arányú elfogadást. Tiltakozásomra némi vita után végül ezt belátta Rubovszky György, de ismét szavaztatott a javaslatról, amikor már Teleki László az MSZP-s képviselőtársa és saját korábbi szavazatával szemben is támogatta az indítványt, noha közben senki semmilyen érvet nem hozott fel mellette.

Kiderült tehát, hogy amikor az MSZP szavazatai nem számítanak, akkor színpadiasan eljátsszák az ellenzéki szerepet, valójában azonban akkor, amikor kell, összefognak, ahogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok kétharmadot igénylő szavazásainál is.

Úgy tűnik, a Fidesz nemcsak a cigány szavazók voksait vásárolja meg, hanem még az Országgyűlésben is képes egy cigány képviselő szavazatát hasonló eszközzel befolyásolni. A Jobbik választ vár Teleki Lászlótól, hogy minek a hatására változtatta meg a javaslat sorsát eldöntő voksát, s aztán később, amikor nem volt szükség kétharmadnál nagyobb támogatásra, akkor miért szavazott ismét színpadiasan a javaslat ellen.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek