2024. 08. 6. kedd

Berta, Bettina
1 EUR 398 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A Fidesz az Európai Néppárttal is szembefordul

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a Fidesz EP-képviselői abban az esetben sem támogatnák a néppárti jelölt, Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára, ha a mai választáson a Néppárt maradna Európa legnagyobb politikai ereje.
A Demokratikus Koalíció megítélése szerint a Fidesznek ez a döntése két okból sem tekinthető néppárti belügynek. Hazai szempontból azért nem, mert világosan mutatja, hogy a Fidesz továbbra is páriának számít nem csak Európában általában, de az európai jobboldalon is. Egy ilyen párt pedig, szövetségesek híján nem csak a magyar érdek képviseletére képtelen Európában, de még annak érvényesítésére is, amit ő maga magyar érdeknek gondol. Európai szempontból pedig azért nem belügy, mert ezzel az Orbán vezette Fidesz nyíltan föllépne a szavazók akarata ellen, hiszen nem támogatná azt a jelöltet, aki a választáson esetleg győzelemre vezeti az Európai Néppártot. Olyan ez, mintha a Fidesz áprilisi győzelme után Áder János köztársasági elnök Orbán helyett Torgyán Józsefet, Vona Gábort vagy akár Vanek urat kérte volna föl kormányalakításra.

Aki ma a Fideszre szavaz, akarva-akaratlanul is egy olyan pártot támogat, amely képtelen a magyar érdekek érvényesítésére, de a hazai után az európai demokráciát is föl kívánja számolni.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök, EP-képviselőjelölt (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

127554
Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében Még hogy nem vállalkozó kedvűek a magyar fiatal…

További cikkek