2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Jó döntés a kéthetes kötvények betétté alakítása, de önmagában még kevés

A Jobbik megelégedéssel értesült a Magyar Nemzeti Bank döntéséről, miszerint augusztus elsejétől a kéthetes jegybanki kötvények betétté alakulnak. Mint a gazdasági bizottság jobbikos alelnöke már tavaly ősszel felhívtam a betétté alakítás fontosságára a figyelmet, azon a bizottsági ülésen melyen meghallgattuk az MNB alelnökjelöltjét és a monetáris tanács tagjelöltjét. A betétté alakítás legnagyobb előnye a kötvénnyel szemben, hogy megakadályozza a Magyarországon érdemi hitelintézeti tevékenységet nem folytató külföldi bankokat abban, hogy a mindenkori alapkamattal megegyező extraprofitra szert tegyenek anélkül, hogy ezért bármit is nyújtanának cserébe.
A Jobbik fontosnak tartja kiemelni, hogy a betétté alakítás – bár támogatandó lépés – önmagában még nem csökkenti a kéthetes instrumentumok indokolatlan magas állományát. Jelenleg a bankrendszer a felesleges likviditásának lekötése érdekében korlátlanul hozzáférhet a kéthetes jegybanki kötvényekhez, mely után az MNB a mindenkori alapkamatot fizeti. A legfrissebb adat szerint az állomány nagysága elérte az 5 315 milliárd forintot. Az ez után fizetendő kamatköltségeket – amennyiben az MNB tevékenysége veszteséges – a jegybanki törvény értelmében végső soron a központi költségvetésnek, azaz az adófizetőknek kell állnia. A hazai gazdasági növekedés és hitelezés szempontjából kifejezetten káros a jelenlegi állapot, ugyanis amíg a bankok korlátlanul hozzáférnek a hozamgarantált kéthetes kötvényekhez/betétekhez, addig nincsenek rákényszerülve, hogy a likviditás feleslegüket hitel ként kihelyezzék a lakossági és vállalati szegmensbe.

A Jobbik nemzetközi példákat is figyelembe véve szükségesnek tartja a betétté alakítás után a kéthetes instrumentumok hozzáférhetőségének korlátozását. Több országban egyszerűen mennyiségi korlátozást vezettek be, de arra is van példa, hogy a fizetendő kamat a beérkező ajánlatok mennyiségével arányosan csökken. A korlátozásnak két fontos pozitív hozadéka lenne. Egyrészt az alacsonyabb állomány után kevesebb kamatot kellene az MNB-nek fizetnie, így tervezhetőbb gazdálkodással elkerülhető a veszteséges működés, másrészt a Magyarországon jelenlévő bankok ösztönözve lennének a hitelkihelyezések növelésére, így segítve a gazdasági növekedés beindítását.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek