2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A rezsihazugságnak gázhiány lehet az ára

A szlovák kormány szerint Putyin elnök több országnak is bejelentette: Oroszország nem szállít több gázt Európába, ha Ukrajna nem fizeti ki tartozását a korábbi orosz gázszállítmányokért. Bár az orosz elnök nyilvánosan csak annyit tudatott, hogy az Ukrajnába irányuló szállítmányokat állítják le, nem zárható ki a rosszabbik lehetőség sem, hiszen maradt már átmenetileg gáz nélkül Európa az orosz-ukrán elszámolási viták miatt.
Mindeközben kapacitásuk alig 7-8 százalékára vannak feltöltve azok a gáztárolók, amelyeket tavaly 350 milliárdért vásárolt meg a kormány. Ebből a hazai szükségletnek mindössze egyharmadát lehet biztosítani az orosz szállítmányok kiesése esetén. Emlékezetes hogy a Gyurcsány-kormány 2008-09 telén az orosz-ukrán vita miatt kieső gázt nem csak teljes egészében pótolni tudta a tartalékokból, de még a nehéz helyzetbe került Szerbiát is ki tudtuk segíteni.

A Demokratikus Koalíció mindenkit emlékeztetni kíván, hogy tavaly egyetlen reális magyarázat született arra, miért fizetett a kormány négyszeres árat az E.On-nak a gáztárolókért: az, hogy így kompenzálta a társaságot a „rezsicsökkentés” okozta veszteségért. Nem csoda viszont, hogy ilyen összegű vásárlás mellett nem maradt pénz a tárolók föltöltésére. Ha tehát az orosz szállítás nyáron csakugyan leáll, a föllépő gázhiány a rezsihazugság egyenes következménye lesz – ahogyan arra a DK tavaly figyelmeztetett is.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök,
a Gyurcsány-kormány energiaügyi minisztere,
EP-képviselőjelölt (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek