2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Szuperszámítógépes verseny Kínában

A Miskolci Egyetem csapata Európából egyedüliként jutott a döntőbe

Kína harmadik legnagyobb városában, Kantonban, a Sun Yat-sen Egyetemen rendezték meg 2014. április 21-25. között az „Asia Student Supercomputer Challenge ’14” (ASC14) verseny döntőjét. A versenyre 5 kontinensről, 82 egyetem csapata nevezett, ebből az első forduló megmérettetésein túljutva 16 csapat került be a verseny döntőjébe. A döntőbe jutottak között Európából egyedüliként szerepelt a Miskolci Egyetem informatikus hallgatókból álló csapata, és megkapta a döntőbe jutottaknak járó „First Prize” elismerő díjat.

Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyette a sajtótájékoztatón elmondta, az egyetem universitas jellege nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a diákok vezetőtanáraik által ne „csak” egy szuperszámítógép megalkotására legyenek képesek, hanem más tudományterületeken folytatott kutatások számításait és geometriai modellezéseit is képesek legyenek az informatika nyelvén megfogalmazni. Ezt a tudást, a szakmai intellektust érdemes az ipar különböző területein a térség, Miskolc város és az észak-kelet magyarországi régió javára hasznosítani, melyben továbbra is számít az egyetem Miskolc város és a Miskolc Holding közbenjáró, operatív együttműködésére.

A verseny szervezői az Ázsiai Szuperszámítógép Társaság (ASC), a Sun Yat-sen Egyetem és az INSPUR csoport voltak. Az INSPUR csoport szponzorálásával juthatott el Miskolci Egyetem csapata is a verseny Kínában megrendezett fordulójára.
Miskolc vezetése már tavaly nyitott a kínai Shandong tartomány elektronikai óriáscége, az INSPUR felé, amely Kína második, a világ 13. legnagyobb szoftver-hardveres cége.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere elmondta, ez a verseny is lehetőséget nyújtott abban, hogy Miskolc jó híre, az itt lévő szaktudás eljusson a világ egyik dinamikusan fejlődő országába. – Miskolc ezzel tovább mélyítheti együttműködését a gigacéggel a Miskolci Egyetemen keresztül. Erre azért is van nagy szükség, mert 2011-ben megállapodás született arról, hogy Kína és Magyarország 2015-ig kétszeresére növelné kereskedelmi forgalmát. Miskolc komolyan veszi ezt a feladatot, részt kíván ebből, és kifejezetten örül annak, ha a város befektetést vonzó intézményei sikereik révén hozzájárulnak ehhez. Épp ezért fontos az is, hogy az egyetem és a város, illetve a Holding szoros kapcsolatban működik együtt, hiszen ennek köszönhető többek között az, hogy az egyetem informatikus csapata eljutott erre a megmérettetésre. A versenyt az Inspur szponzorálta, de a Holdingon keresztül kerültek kapcsolatba az egyetemmel, illetve az informatikusokkal. A város nagy cégei közül amúgy is sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen a nagy hozzáadott értéket képviselő vállalatok érdekeltek a szaktudáson alapuló fejlesztésekben, amelyhez kiváló partner a város, a Miskolc Holding és a Miskolci Egyetem.

A kínai informatikai cég, az INSPUR delegációja, a kapcsolatépítés és a lehetőségek feltérképezése miatt 2013-ban utazott Miskolcra és tárgyalt többek között Vécsi Györggyel, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnökével is. Akkor a találkozás és a tárgyalás elsőrendű célja volt, hogy a kínai partnerek megismerjék Miskolc lehetőségeit. – Okunk van a bizakodásra, mert ez egy folyamatosan fejlődő, nagy lehetőségeket hordozó kapcsolat, ezért is örülünk annak, hogy Miskolcot, az országot, és Európát is a Miskolci Egyetem képviselte a világ egyik legszínvonalasabb informatikai versenyén – mondta a sajtótájékoztatón Vécsi György. – Tavaly januárban egy delegációval jelentkeztünk Shandong tartományban és találkoztunk az INSPUR céggel. A látogatást a cég vezetői Miskolcon viszonozták, és akkor több olyan potenciális partnerrel – köztük a Miskolci Egyetemmel is –  sikerült megismertetni a világcéget, amely egy miskolci beruházásnál együtt tud működni velük. A Miskolci Egyetem informatikai intézetének tanárai, diákjai a versenyen nyújtott teljesítményükkel, a kínált tudással hozzájárulnak az együttműködéshez, megerősítve az itt lévő és a Miskolcra betelepülni kívánó vállalatokat, cégeket abban, hogy velünk jó üzletet lehet kötni. Jó üzletet lehet kötni Miskolccal, mert kiváló, versenyképes szaktudást, megfelelő infrastruktúrát és logisztikai hátteret kínálunk, 2013-tól pedig mindezt a kormány támogatásának köszönhetően a kiemelt fejlesztési központ cím birtokában tesszük.

Dr. Vincze Dávid tanársegéd (Informatikai Intézet, ME), a csapat vezetője a versenyr részleteiről számolt be a tájékoztatón. Elmondta, hogy a 16 csapatból 10 csapat kínai felsőoktatási intézményekből érkezett. Ezen felül érkeztek csapatok Dél-Koreából, Szingapúrból, Brazíliából, Oroszországból, Amerikai Egyesült Államokból és Magyarországról, a Miskolci Egyetemről.
A döntő első felében (1-2. nap) a csapatoknak egy előre meghatározott eszközkészletből (szerverek, nagy sebességű kommunikációs eszközök, társprocesszorok, stb.) saját számítógép klasztert kellett felépíteniük, és összeállítani a megfelelő szoftver környezetet. A második félidőben (3-4. nap) pedig a felépített rendszeren kellett különböző alkalmazásokat módosítani, optimalizálni és futtatni a lehető legnagyobb teljesítmény elérése érdekében. Az alkalmazások között főként tudományos problémák szimulációi szerepeltek, így pl. nanoméretű anyagok modellezése, folyadékdinamikai, repüléstani, áramlástani számítások és szimulációk. Az utolsó napon pedig még a verseny részeként egy prezentáció formájában számolt be minden csapat kapitánya a versenyen elvégzett munkájukról, elért eredményeikről, alkalmazott stratégiájukról.
A házigazda Sun Yat-sen Egyetemen található a világ jelenleg leggyorsabb szuperszámítógépe, a több mint 3.1 millió processzormagot tartalmazó „Tianhe-2” (Tejút-2). Az egyik feladatot minden csapatnak ezen a szuperszámítógépen kellett végrehajtani, mindenkinek a számára kiosztott 1024 csomóponton (kb. 200 ezer processzormagon). Természetesen lehetősége volt a Miskolci Egyetem csapatának is, hogy megtekintse a jelenlegi TOP1 szuperszámítógépet. Így testközelből is megismerhették a „Tianhe-2”-t, felejthetetlen szakmai élménnyel gazdagítva a csapat tagjait, név szerint: Debreceni Bálintot (I. évf. programtervező informatikus), Kiséri Mátét (II. évf. gazdasági informatikus), Kiss Viktort (I. évf. gazdasági informatikus), Klusóczki Dávidot (III. évf. műszaki informatikus), Palkó Dánielt (II. évf. programtervező informatikus). A csapat tanácsadója Dr. Kovács Szilveszter egyetemi docens (Informatikai Intézet, ME) volt.
A High Performance Computing (HPC), illetve szuperszámítástechnika jelentősége rohamtempóban növekszik, mind a tudományos kutatásokban, mind az üzleti és ipari alkalmazásokban. A jövő informatikusainak újfajta szakismeretekre lesz szükségük a klasszikus informatikai alaptudáson túl, hogy érvényesülhessenek a HPC és a szuperszámítástechnika területén is. Ezt az igényt is felismerve, a Miskolci Egyetem műszaki informatikai képzésében egy új szakirány, az „Informatikai rendszermérnök” szakirány indul, mely főként az adatközpontok és nagyteljesítményű számítógépekkel kapcsolatos aktuális tudást és technológiai ismereteket ad át a szakirányt választó hallgatóknak.

Linkek nemzetközi és kínai online sajtóban megjelent cikkekre (ahol név szerint is említik a Miskolci Egyetem csapatát):
http://www.reuters.com/article/2014/03/26/asc14-finalists-idUSnPn1nd6dF+81+PRN20140326
http://www.hpcwire.com/2014/04/22/asc14-finals-kick-16-finalists-ready-go/
http://www.cnetnews.com.cn/2014/0422/3018158.shtml
http://www.byywee.com/page/M0/S950/950258.html
http://www.sysu.org.cn/2012/en/about/about07/imagesissue/issue2014/images201403/index.htm#p=sysuimage9
http://server.it168.com/a2014/0421/1615/000001615179.shtml
http://server.it168.com/a2014/0422/1615/000001615614.shtml

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…