2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Értékteremtésről a Baráthegyi Majorságban

A szociális intézmények fejlesztése, valamint a hazai autizmus ügy és az autizmussal élők értékteremtő foglalkoztatásának támogatása volt annak a sajtótájékoztatónak a fő témája, amelyet szerdán, a Baráthegyi Majorságban tartott Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára, Kósa Ádám Európai Parlamenti képviselő, valamint Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere.

SZOCIÁLIS FARMOK LÉTREHOZÁSA MAGYARORSZÁGON

A magyar vidék lakosságmegtartó ereje alacsony, magas a munkanélküliség, fokozottak a szociális problémák. Az elhanyagolt, parlagon lévő területek száma nő. A tudás, tapasztalat hiányzik a kisléptékű gazdaságok működtetéséhez.
A szociális és mezőgazdasági területek összekapcsolásával, egymás funkcióinak kiegészítésével alakultak ki Európában a szociális farmok, melyek hazai adaptálása egy hosszú távon is fenntartható vidéki kezdeményezéseket, illetve azokat összefogó hálózatot alakíthat ki.
Szociális farm
A szociális farmok, a zöld gondozás, a terápiás majorságok olyan új, pozitív társadalmi funkciókkal kiegészülő mezőgazdasági modellek, melyek innovatív módon egészítik ki az agrárium hagyományos tevékenységeit. A meglévő vidéki gazdaságok szociális-nevelési kapcsolódásaik révén sokkal jobban ágyazódnak be a mikroközösségbe, mely által további lehetőségek nyílnak meg a gazdálkodók számára.
Szociális mezőgazdaság
„A szociális mezőgazdaságot (…) első lépésben tehát olyan tevékenységek összességeként lehetne meghatározni, amelyek – növényi és állati – mezőgazdasági forrásokat használnak fel vidéki vagy városkörnyéki övezetekben olyan szociális szolgáltatások létrehozására, mint a rehabilitáció, a terápia, a védett munkahelyek, az egész életen át tartó tanulás és a társadalmi integrációhoz hozzájáruló más tevékenységek, – írja Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke abban a tanulmányban, amely ez alkalomra készült.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek