2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Magyar fotósok jelentkezését is várja a Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Magyar fotósok jelentkezését is várja a Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre hazánkból is várják szeptember 15-ig professzionális és amatőr fotósok jelentkezését. Az összesen 65 ezer dollár összdíjazású pályázat ismét egy globális kihívás, a hiány és túltermelés súlyos aránytalanságára hívja fel a figyelmet.

A Syngenta Photography Award célja, hogy kiváló fotókon keresztül kulcsfontosságú glo-bális kihívásokra világítson rá, mondta Michael Mack, a cég vezérigazgatója. Az első nemzetközi pályázaton a Vidék – Város témakörben több mint 2500 fotós nevezett, a legjobb fotókból nyílt kiállítást több ezren tekintették meg.

Ebben az évben a hiány és túltermelés súlyos aránytalanságának bemutatására bíztatják a fotósokat. Az elmúlt 50 évben a világ természeti erőforrások iránti igénye megduplázó-dott. Ha továbbra is ilyen mértékben nő az igény, 2030-ra kicsi lesz a jelenlegi Földünk. A népesség gyarapodása és a gazdasági fejlődés a fogyasztás növekedésével járt, egyre több mezőgazdasági területre, élelmiszerre, vízre van szükség. A világ egyes részein ez súlyos problémákat eredményezett: szűkült a mezőgazdasági terület, az óceánokat túl-halászták, esőerdők tűntek el, folyók zsugorodtak és száradtak ki. Napjainkban egymilli-árd ember éhezik és minden harmadik embert vízhiány sújt.

Ezzel szemben vannak olyan országok, ahol óriási túltermelés, pazarlás folyik. Az Egyesült Királyságban a növényi kultúrák harmada kárba vész, mert nem felel meg a keresleti szabványoknak. Indiában az összes gyümölcs és zöldség 40 százaléka tönkremegy a rossz tárolási és közlekedési rendszer miatt. Európa-szerte és az Egyesült Államokban a megvásárolt élelmiszer fele a kukában landol. Csak az Egyesült Államokban évente 100 millió tonna háztartási hulladék kerül a lerakókba. Jakartában a vezetékes ivóvíz 39 szá-zaléka, Londonban a negyede egyszerűen elszivárog a rossz rendszerből.

Ebben a világban hogyan biztosítható a föld, az élelmiszer és a víz mindenki számára? Hogyan őrizhetjük meg a létfontosságú ökoszisztémákat és hogyan segíthetjük a biodiverzitást? Mit tehetünk az innovatív közösségek segítése, újrafelhasználás és újra-hasznosítás terén?

A második Syngenta Photography Award ennek a képi megjelenítésére buzdítja a fotóso-kat, akiknek jelentkezését ebben az évben is két kategóriában várják. A Professzionális kategóriába 10 évnél nem régebben készült 5-10 fotóból álló tematikus sorozattal nevez-hetnek, míg a Nyílt kategóriába a szervezők legfeljebb 3 egyedi képet várnak egy szerző-től.

A fotópályázat részletes kiírása és a nevezés itt található, nevezési díj nincs. A képeket neves szakértőkből álló nemzetközi zsűri bírálja el. A két kategória első három helyezettje több ezer dolláros pénzjutalmat kap, a Professzionális kategória győztese ezen felül egy 25 ezer dolláros, saját ötleten alapuló fotóprojektet is megvalósíthat. A díjakat jövő márciusban egy kiállítás keretében adják át a győzteseknek.

A fotópályázat weboldala itt érhető el: http://www3.syngenta.com/global/photo2014/en/Pages/home.aspx
Fotó: Hossein Fatemi

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek