2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Cégvezetők figyelem! Nem kell fizetni!

„Ügyes”  reklámfogás! A Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet csak egy egyszerű kft.
Bizonyára sok száz esetleg ezer cégvezető megkapta azt a levelet,/így mi is/ amelynek tárgya: Közzétételi díj
A nagyon hivatalosan megfogalmazott levél, arra szólít fel, hogy fizessünk be egy bankszámlára április 18-ig 24000 forintot: „Kell teljesíteni” szól a felszólítás, mert ha nem akkor nem leszünk közzétéve, csak a kizárást követően még 10 000 ft-ért.

De hol is?
Egy cég honlapján, amely most még csak nem is működik, hiszen ha beütjük a keresőbe,a hivatkozott www.mkni.hu-t akkor ezt találjuk:

„Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet
mkni.hu/‎
A weboldal átmenetileg nem elérhető egy rendkívüli karbantartás miatt. Kérem nézzen vissza később vagy írjon nekünk kapcsolat@mkni.hu. Elnézést kérünk a …”

A céginformáció szerint a céget kft-ként, egy 1977-ben született L.Péter nevű egyszemélyben tulajdonos férfi jegyezte be, 500 ezer forintos alaptőkével az 1013 Budapest, Attila út 33. B. épület II/3 székhelyre, 2013-ban, s a fent említett bankszámlát idén januárban nyitotta.
A főtevékenység: adatfeldolgozás, web-hosting szolgáltatás.

Tehát semmi másról nincs szó, – s ha megfordítjuk a levelet, a hátlapján az ÁSZF-ben meg is találjuk ezt, kicsit elhalványítva, nagyon apró betűkkel- mint egy reklámfogásról, amit egy ügyes fiatalember valószínűleg azért talált ki, hogy így szerezzen hirdetőpartnereket a weboldalára. A rajta lévő címer is, csak első pillantásra tűnik a Magyar Köztársaság címerének, ha jobban megnézzük akkor nem.
Egyébiránt csak a kft-knek és a bt-knek kkt–nek, s rt.-knek „kell fizetni”, a Zrt-knek és az nyrt-knek „nem kell”, ahogy a levél fogalmaz. Hogy miért a megkülönböztetés, talán úgy gondolta a cégvezető, hogy azoknál a cégeknél több ember van arra, hogy jobban megvizsgáljon egy ilyen felszólító levelet, mint a kisebb társaságoknál.
A dolog védhető, hiszen ott az ÁSZF a hátoldalon, s hogy valaki arra apellál, hogy az apró betűket majd a kutya sem olvassa el, ez még nem minősül a jog szerint csalásnak.

Számoljunk együtt: ha csak 1000 cég esett kétségbe, hogy „nem lesz nyilvánosan elérhető”, – ahogy a levél fogalmaz, az MKNI adatbázisában?! – akkor ez 24 000 000 ft. Ez bizony szép reklámárbevétel egy kft. bankszámláján. Erre mondják, hogy: ” Ügyes?!?!”

Orosz B.Erika


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek