2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A megyében is kormányváltó a hangulat

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét járta hétfőn Mesterházy Attila. Miskolcon 3000 ember várta a sportcsarnokban.

Mezőkövesden kezdte hétfőn reggel Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kampánykörútját Mesterházy Attila, a kormányváltók (MSZP, Együtt, DK, PM, MLP) miniszterelnök-jelöltje. Először Nyeste Lászlóval, a kormányváltók mezőkövesdi jelöltjével tartott sajtótájékoztatót a Remy konszern volt gyára előtt. Ezen Nyeste elmondta: a több mint 80 éves múltra visszatekintő egykori lapátgyár 2012-es bezárásával tovább romlott a délborsodi város és környékének munkaerőpiaci helyzete. A korábban ott dolgozó 300, illetve a gyár bezárása miatt a beszállítóktól elbocsátott további 100-150 ember jelentős része azóta sem talált magának állást. Megítélése szerint kulcsfontosságú, hogy a választások után felálló új kormányzat olyan gazdaságpolitikát folytasson, amely – mint a Remy esetében is – nem elriasztja, hanem vonzza a befektetőket.

Mesterházy Attila szerint ilyen gazdaságpolitikával el lehet érni, hogy négy év alatt 250 ezer új, valódi munkahely jöhessen létre az országban, a kormányváltók ezt a célt tűzték ki maguk elé. Emellett javítanának a kiskeresetűek helyzetén is, 100 ezer forintra emelnék a nettó minimálbért, azaz azt a pénzt, amit a dolgozó meg is kap a levonások után. Ez utóbbit viszont csak úgy van értelme megvalósítani – figyelmeztetett a miniszterelnök-jelölt – hogy közben a járulékterhek ne nőjenek.

A sajtótájékoztatót követően a mezőkövesdi közösségi házban tartottak teltházas fórumot. Olyannyira teltház volt, hogy az emberek nem fértek be a terembe. Itt Nyeste László ismertette programját (munkahelyteremtés, a mezőkövesdi kórház fejlesztése, a tisztességtelen állami földbérletpályázatok felülvizsgálata, a közbiztonság javítása, komplex turisztikai fejlesztések), majd Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szólt a jelenlegi közállapotokról. Mesterházy Attila is ezt elemezte, de beszélt arról is, milyen területeken, milyen konkrét lépéseket tesznek április 6-a után a kormányváltók.
Ózdra hazudni járnak a fideszes politikusok

A következő állomás Ózd volt, ahol a szakadó eső ellenére is több százan várták a kormányváltók jelöltjeit a Vasvár út melletti parkolóban. A helyi jelölt, Nyakó István felolvasta Ózd jelenlegi országgyűlési képviselője, Riz Gábor szórólapjának egy részletét is. A szórólapon a fideszes politikus arról tájékoztatja a térségben élőket, hogy a választókerületben az elmúlt négy év során 3000 új munkahely létesült. „Most már csak az a kérdés, hogy hol? Kérdezem a putnokiakat, ők azt mondják, náluk ugyan nem, biztosan Ózdon. Kérdezem az ózdiakat, ők sem tudnak a 3000 új munkahelyről. Senki sem tud semmit ezekről az állítólagos munkahelyekről” – mondta Nyakó. Hangoztatta: amit a Fidesz munkahely-ügyben eddig tett a térségben, az egész országban, az egyenlő a nullával.

Mesterházy szerint Ózdra hazudni járnak a fideszes politikusok. Négy évvel ezelőtt Orbán Viktor éppen Ózdon, egy padra felállva jelentette be a népnek a választási kampányában, hogy két hét alatt rend lesz az országban. Meg lehet nézni ezt a rendet. Ígértek a kampányukban 1 millió új munkahelyet is, abból sem lett semmi. Közben egyre nő a szegénység, a kormányzat viszont a gazdagokat, a társadalom jól kereső 10-15 százalékát támogatja, miközben a kiskeresetű embereket, a rászorulókat a nyomorba taszítja. Mint mondta, a kormányváltók olyan új adórendszert vezetnek be, amellyel a jelenleg az átlagbér kétszerese, azaz havi bruttó 500 ezer forint alatt keresők csak jól járhatnak.

Nyakó István kérésére a miniszterelnök-jelölt ígéretet tett arra, hogy az általa vezetett új kormányzat fejleszti az Ózdot a 21-es úttal összekötő utat, felszámolják az adósrabszolgaságot, azaz valóban segítenek a devizahiteleseken, illetve, hogy Ózd és Ózd térségében a jelenleginél jóval nagyobb szerepet vállal majd az állam a gazdaság fejlesztésében.

Kazincbarcikán, a zsúfolási megtelt Egressy Béni Művelődési Házban Klimon Istvánnal, a kormányváltók kazincbarcikai jelöltjével, a város alpolgármesterével tartott fórumot Mesterházy Attila, innen utazott tovább Miskolcra, ahol mintegy 3000 ember várta a Generali Arénában.
„Győzni fogunk!”
Itt először Gúr Nándor és dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, polgármesterjelölt, illetve a kormányváltók megyei jelöltjei szóltak a megjelentekhez. Dr. Simon Gábor szerint a Fidesz propagandagépezete a valóságra fittyet hányva igyekszik egy olyan ország, olyan Miskolc látszatát kelteni, amely nem is létezik. Miskolcon rosszul mennek a dolgok, a várost, az egyetemet nem fejlesztik, miközben a fideszes képviselők olyan beruházásokkal kampányolnak, amelyek mind az előző, szocialista városvezetésnek, s az előző, szocialista kormányoknak köszönhetők.

A miskolci 1-es számú választókerület kormányváltó jelöltje, Nagy-Korsa Judit – átalakítva egy egykor népszerű televíziós sorozat üzenetét – kijelentette: „az igazság nem odaát van, hanem bennünk él. Ezért fogunk győzni!” Szerinte az Orbán-kormány által kisemmizettek, a megalázottak az április 6-ai választáson tenni fognak azért, hogy ez a jelenlegi kormány ne maradhasson hatalmon.

Nyakó István azt hangsúlyozta, hogy rend csak ott van, ahol van munka és kenyér, s ahol nincsenek kiszolgáltatva az emberek a hatalomnak, ahol nem uralkodott el a kilátástalanság. Ez előbbiekért, s ez utóbbiak ellen kell tennie a következő kormánynak, ha rendet akar.

Pap Zsolt, a kormányváltók tiszaújvárosi jelöltje – aki a közelmúltban a választások tisztaságáért maratoni távot futott Tiszaújváros és a szintén a választókerületéhez tartozó Szerencs között – a gazdaságfejlesztés és az emberekkel törődő, szociálisan érzékeny kormányzás szükségességét hangsúlyozta.

Vécsi István, a kormányváltók sátoraljaújhelyi jelöltje kijelentette: „az emberek április 6-án leváltják Orbán Viktort és maffiakormányát”, mert ez a kormány „nem érti a nép szavát”. Szerinte semmivel sem lett jobb a térségben élő emberek sorsa az elmúlt években, nagy a nyomor, a kiszolgáltatottság.

Klimon István a kazincbarcikai kórház kálváriáját rótta fel a jelenlegi kormányzatnak, illetve azt, hogy az elkészült tervek és a korábbi szocialista kormány által már megszerzett források ellenére sem építették meg a sajószentpéteri elkerülő utat. Bírálta az oktatási rendszer átalakítását, lezüllesztését is.

Nyeste László szerint a jelenlegi hatalom emberei „uraságként viselkednek, helytartóként osztogatnak pénzt és földeket”. Éppen ezért ennek a rezsimnek el kell tűnnie. Ady Endre Magyar jakobinus dala című költeményének utolsó versszakával lelkesített, mely így szól: „Bús koldusok Magyarországa, / Ma se hitünk, se kenyerünk. / Holnap már minden a mienk lesz, / Hogyha akarunk, ha merünk.”

Dr. Varga László, aki a miskolci 2-es számú választókerületben indul a kormányváltók jelöltjeként, elmondta: a Fidesz antidemokratikus nyomulása miatt ma már tulajdonképpen csak az utcai akcióikkal, illetve az interneten, a közösségi oldalakon tudnak a kormányváltók jelöltjei kampányolni. Azt tapasztalja, hogy az emberek félnek, de titokban nagyon sokan várják és remélik a kormányváltók győzelmét. Beszélt a munkahelyek hiányáról, a rossz közbiztonságról, a beruházások leállásáról, a városvezetés gyenge teljesítményéről. Szerinte Miskolcon támogatni kell a lokálpatrióta kezdeményezéseket, a civileket, helyzetbe kell hozni a helyi kis- és középvállalkozásokat.
 
Semmi sem valósult meg Orbán ígéreteiből

Mesterházy Attila egyebek mellett a miniszterelnök-jelölti vita fontosságáról, a rezsicsökkentés igazságtalanságáról és a Fidesz beváltatlan 2010-es választási ígéreteiről beszélt.

Az MSZP elnöke, „a kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: Orbán Viktort egy miniszterelnök-jelölti vitán szembesítené azzal, hogy amit ígért 2010-ben, abból semmi sem valósult meg.

Éppen azért kellene egy ilyen vita, mert az a Magyarország, amelyről beszél, „nem létezik, a valódi sajtót pedig nem engedik hozzá (…), hát akkor kellene, hogy találkozzon egy olyan politikussal, aki végre szembesíti őt azzal, hogy Viktor, hazudsz” – mondta Mesterházy Attila.

Forrás:eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek