2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Európai szinten kell rendezni a szervátültetés kérdését

Európai szinten kell rendezni a szervátültetés kérdését

Európai szinten kell rendezni a szervátültetés kérdésétEurópában ma a szervhiány és az emberi szervek illegális kereskedelme áll tízezrek gyógyulásának útjában – véli Herczog Edit. A szocialista EP-képviselő a Parlament jogi bizottságának keddi vitájában amellett érvelt, hogy a tagállami szabályozás megtartása csak a közös, európai rendszer kiépítése mellett képzelhető el.

 

Európában ma 46 ezer ember vár szervátültetésre. A legnagyobb gondot a szervhiány okozza: a várakozók 16%-a – naponta 10 ember – hal meg amiatt, hogy nem kapja meg időben a létfontosságú szervet. Nemcsak az alacsony szervadományozási hajlandóság, de az emberi szervek virágzó illegális kereskedelme is komoly gondokat okoz.
Bár a szervátültetés mára a végstádiumban lévő veseelégtelenség leginkább költséghatékony kezelésévé vált, illetve olyan szervek végstádiumú elégtelensége esetében pedig, mint a máj, tüdő és szív, az egyetlen rendelkezésre álló kezelés, jelenleg a szervátültetési eljárást különböző joghatóságok alá tartozó kórházak és szakemberek végzik, és a minőségi és biztonsági követelmények tekintetében jelentős különbségek vannak a tagállamok között.

Az EU évek óta rendezni szeretné ezt a kérdést annak érdekében, hogy minimális szintre csökkentse a kockázatot a szerv befogadója számára, és hatékonyabbá tegye a szervek elosztását Európában. Az EP Jogi bizottsága keddi ülésén megvitatták annak az átültetésre váró emberi szervek adományozására, gyűjtésére, szállítására és felhasználására vonatkozó, a Bizottság által kezdeményezett uniós irányelvjavaslatnak a lehetőségét, amely az európai szervadományozási és szervátültetési rendszerek megerősítését szolgálhatja a jövőben.

Herczog Edit, a jövő év elejére elkészülő parlamenti jelentés árnyék-jelentéstevője szerint szükség lehet a tagállami szabályozás megtartására a jövőben is, de csakis egy közös, európai rendszer megteremtése mellett. A képviselő úgy véli, ki kell egészíteni az Európai Bizottság eredeti javaslatát, és – különösen az EU határát jelentő tagállamok, mint Magyarország esetében – minimálisra kell csökkenteni a szervkereskedelem lehetőségét. A közös, európai jogszabály alapját is a donor önálló felajánlása, anonimitása és felkutathatósága kell jelentsék – jelentette ki Herczog Edit a vitában.

Herczog Edit szerint a szabályozás végleges formába öntéséig is minél több fórumot kell teremteni a tagállamok közötti együttműködés javítása érdekében, mert nem állhat az egységes szabályozás hiánya tízezrek gyógyulásának útjába.

/OS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…