2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ne csak nőnapkor legyenek fontosak a nők!

A kormányváltók kiállnak az egyenlő munka, egyenlő bér alapelv mellett. Kormányra kerülésük után ezt akarják elérni.

A nőket lenéző, macsó típusú, vak komondoros fideszes politika helyett a kormányváltó szövetség (MSZP, Együtt, DK, PM, Liberálisok) célja a nők védelme, társadalmi szerepük erősítése, mindenekelőtt az egyenlő munka, egyenlő bér alapelv elfogadottá tétele. Minderről dr. Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke beszélt pénteken Miskolcon, dr. Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő, a kormányváltók miskolci (2. vk.) jelöltjével közös tájékoztatóján.

Ujhelyi hangsúlyozta: a kormányváltó szövetség programjában kiemelt szerepet kapnak a nők. Ez a Fidesz programjáról nem mondható el, mi több, az sem, hogy egyáltalán létezik fideszes program. Lehet viszont, hogy mégis van programjuk, az a – mint fogalmazott – „nőket lenéző, macsó típusú, vak komondoros” tempó, amit kormányzásuk idején több alkalommal is bemutattak.

A kormányváltók ezzel szemben mindent megtesznek azért, hogy a nők szabadon dönthessenek saját sorsukról, és jobban összeegyeztethessék a gyermekvállalást és a karriert. Olyan országot akarnak, ahol a nők minden tekintetben a férfiakkal egyenlő szabadságot és biztonságot élveznek az élet minden területén.

Szerintük például a szülők dolga eldönteni, hogy akarnak-e gyereket, s ha igen, mennyit. A kormányzat dolga viszont megteremteni a feltételeit annak, hogy a szülők ezeket a gyerekeket biztonságban nevelhessék föl. Ehhez mindenekelőtt a nők teljes egyenjogúsítása, az egyenlő munka, egyenlő bér elvének erősítésére van szükség. Ma ezzel teljesen ellentétes folyamatot tapasztalhatnak a Magyarországon dolgozó nők: nettó kerestük átlagban csupán 86 százaléka annak, mint amennyit a férfiak keresnek (az elmúlt években 5 százalékkal csökkent erre a szintre).

Elmondta azt is: növelik a bölcsődei, óvodai férőhelyek számát, eltörlik a bölcsődei gondozási díjat. Rugalmassá teszik a fizetett szülői szabadság igénybevételét, a gyesről visszatérő kismamák munkahelyi védelmét törvénnyel erősítik meg.

Dr. Varga László hangoztatta: a nők ne csak nőnap alkalmából legyenek fontosak! Emlékeztetett arra, hogy a parlament ifjúsági bizottsága február 3-i foglalkozott azzal az általa is jegyzett MSZP-s törvényjavaslattal, amelyet a dolgozó szülők védelme érdekében nyújtottak be. A kormánypárti képviselők viszont nem támogattak, hogy az Országgyűlés tárgysorozatba vegye az előterjesztést, ebből is látszik, számukra nem fontos az ügy.

Varga elmondta azt is, hogy a közelgő nőnap alkalmából ő és Ujhelyi István korán reggel már a miskolci Vasgyári Piacon köszöntötték a lányokat, asszonyokat egy-egy szál szegfűvel, délután 5 órakor pedig az Ady Endre Művelődési Házban várják a nőket kulturális programokkal. S természetesen sok-sok szál virággal.
Forrás:eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek