2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sztárportré

Kardos-Horváth János minden bizonnyal az ország egyik legőszintébb művészei közé tartozik. Zenei pályafutásáról csak röviden mesél, számára a jelen és a jövő az, ami igazán fontos. Mint minden érzékeny lelkű művész, ő is megélt már hullámhegyet és völgyet, de a problémáit és amit ezekből a nehéz időkből tanult, nem rejti véka alá.


A családfőként megélt válságról is nyíltan beszél, nem tudta a zenészlétet, a férj és apa szerepet összeegyeztetni.

„Nekem ez a rock’n roll sztárság egy borzasztó műanyag, talmi, művi dolog, egyáltalán nem kell irigyelni a rock sztárokat, még magyar viszonylatban sem, mert ez egy nagyon macerás, szerencsétlenkedő élet. A fél életedet a buszban töltöd, a másik felét a benzinkutakon, nincsenek normális kapcsolatok…”

A negatív tapasztalatok mégsem tántorították el a zenéléstől. Játszik a K2 zenekarban, mint basszusgitáros, a Hahó együttes gyerekeknek szóló műsorával is fellépnek, valamint szerzői estet tart, amelyen a más zenekaroknak írt dalait mutatja be gitár kísérettel, de ez még nem minden… Csatlakozott egy remek kezdeményezéshez, ami a Rájátszás címet viseli. Ebben a műsorban versek megzenésített változatai hallhatóak. Mivel egyre kevesebb verset olvasnak az emberek, viszont dalokat hallgatnak, így ezen a csatornán keresztül közvetítik az üzeneteket.

„Európa nyitva van” – legalábbis Jónás Vera számára biztosan. Sőt, az USA-ban is részt vett egy 16 állomásos koncertsorozaton. De ne ugorjunk ennyire előre. Zenei stílusát úgy fogalmazta meg: music for dog lovers, tehát mindenkinek szól, aki szereti a kutyákat…

A dalszerző-énekesnő-gitáros a Jónás Vera Experiment nevű trióval koncertezik. Dés András ütős hangszerek, Csizmás András nagybőgős mellé csatlakozott a gitáros Fenyvesi Márton, aki a GAME című lemezen is közreműködik. Beszédes az album címe, fontos jelszó Vera életében a játékosság és a „nem ráfeszülés a dolgokra” életérzés.

Az idei évet indiai pihenéssel kezdte, hiszen az utazás a tudatmódosító szere.
A társadalomtudós Vera, Londonban is szerzett diplomát, természetesen zenei téren, londoni zenekarával a mai napig játszik.

A One Beat pályázat keretén belül eljutott másfél hónapra az USA-ba. A világból 32 ember utazott Floridába, és összesen öten voltak európaiak.
A különböző zenei műfajokból érkező zenészek éjjel-nappal dolgoztak, keveredett a kortárs-, a komoly-, a könnyűzene és a népzene. Az itt született dalokból tartották a fent említett 16 állomásos turnét.
Kanyarodjunk vissza Budapestre…  A Cold Fire című dala az új magyar mozifilm, a Megdönteni Hajnal Tímeát betétdala lett, amihez hamarosan klipet is készít. Ezen kívül az Eurovíziós Dalfesztiválon nagy sikert aratott, a Pál Dénes által előadott Brave New World című szám szövegét is az ő neve jegyzi.

/Fekete Timi/


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ábrahám Edit: „Sosem késő”
„Sosem késő” – akár ez is lehetne Ábrahám Edit mottója. A színésznő hatvan felett sem hagyja el magát, bomba formában van, és nyitott az újdonságokra …

További cikkek