2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Gyurcsány levele a Minisztereelnökhöz

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor jelenleg még hivatalban lévő miniszterelnökhöz az ukrán válság miatt.

Miniszterelnök Úr!

1956-ban Kádár János felkérte a Szovjetuniót arra, hogy avatkozzék be a magyar forradalomba, és fegyveres erőkkel törje le azt. Kádár János akkor magyarok millióinak a vágyait az önálló államiságra és a demokratikus Magyarországra zúzta szét évtizedekre.

Néhány perccel ezelőtt az Orosz Federáció Felsőháza felhatalmazást adott Putyin elnöknek arra, hogy fegyveres erőkkel akadályozza meg szomszédunk, Ukrajna vágyát a demokratizálódásra és arra, hogy saját maga válassza meg szövetségi politikáját.

Döbbenetes a hasonlatosság 1956 Magyarországa, 1968 Csehszlovákiája, 2008 Grúziája és 2014 Ukrajnája között.

Miniszterelnök Úr!

2008-ban, az orosz-grúz háború idején Ön rendkívül éles hangon ítélte el az orosz agressziót. A mostani ukrajnai események tökéletesen alátámasztják az Ön 2008-ban hangoztatott nézeteit.

Tegyük félre vitáinkat arról, hogy bölcs dolog-e az atomenergia, hogy meg tudjuk-e mondani, milyen energiára lesz szüksége hazánknak húsz év múlva, hogy gazdaságilag jó üzletet kötött-e Magyarország Putyin Oroszországával.

Kérem, gondolja át még egyszer, szabad-e Magyarország energetikai jövőjét ahhoz az Oroszországhoz kötni, amely külpolitikai céljai elérése érdekében nem csupán a gazdasági nyomásgyakorlástól, hanem a katonai erő alkalmazásától sem riad vissza.

Szeretnénk bízni abban, hogy a mai napon Ön is megértette, hogy rendkívül veszélyes ennyire kiszolgáltatni Magyarországot Putyin Oroszországának.

Biztosak vagyunk abban, hogy Ön, az egykori antikommunista Orbán Viktor nem akarja, hogy az utókor a Szovjetuniót behívó Kádár Jánosként tartsa számon.

Még  mindig nem késő: kérjük, álljon el ördögien veszélyes tervétől.

Gyurcsány Ferenc
A DK elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…