2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Andor Lászlót jelöli a kormányfő uniós biztosnak

Andor Lászlót jelöli a kormányfő uniós biztosnak

Andor Lászlót jelöli a kormányfő uniós biztosnakAndor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli Bajnai Gordon miniszterelnök magyar uniós biztosnak. A kormányfő úgy fogalmazott: jelöltje, Andor László szakmai rátermettségéhez, emberi tisztességéhez nem férhet kétség. Mint mondta, a jelölttől azt kérte, hogy találkozzon a demokratikus parlamenti erőkkel.A miniszterelnök a jelöltjével közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: azzal, hogy utolsó uniós tagországként Csehország elnöke is aláírta a Lisszaboni Szerződéshez szükséges ratifikációs okmányt, elhárult az utolsó akadály, "hogy Európa elinduljon előre."

 

Bajnai Gordon leszögezte: a cseh lépéssel eldőlt, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján zajlik a jelölési folyamat, ezért most megnevezheti jelöltjét.

Andor László nagy felelősségnek nevezte jelöltségét. Elmondta, biztosként elsősorban az uniót kell majd képviselnie úgy, hogy munkájának megítélése visszahat Magyarország megítélésére is. Kiemelte, hogy munkájából mindenképpen magyar sikernek kell születnie, ez pedig akkor lehetséges, ha a lényeggel, azaz a gazdasági válsággal foglalkozik. Mint mondta, a leendő bizottság egyik első feladataként minél előbb meg kell találni a kiutat abból a gazdasági válságból, amely nem Európából indult ki, de mélyen megrázta az unió összes országát.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke nyilatkozatban üdvözölte Andor László jelölését. Thomas Mirow közölte: Andor László "rendkívüli mértékben járult hozzá" a kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult londoni bank tevékenységéhez az igazgatótanácsban eltöltött négy éve alatt, és aktív részese volt az EBRD fejlődésének.

A pártok eltérően ítélték meg Andor László jelölését. Az MSZP támogatja a jelöltet. A Fidesz szerint az egész magyar demokratikus átmenet semmibe vételét és elárulását jelenti, hogy a kormány egy kommunista bankárt küld az Európai Unió biztosi pozíciójába – közölte Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese. A KDNP szerint a szocialista arroganciát példázza a jelölés. Az SZDSZ szerint a felmerült jelöltek közül Andor László volt a legjobb választás. Az MDF-nek a biztosjelölttel szemben nincs szakmai vagy alkalmassági kifogása, de szerintük a hamarosan leköszönő miniszterelnöknek stílusos lett volna a parlamenti pártokkal egyeztetni a jelölt személyéről.

 

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek