2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Négyszáznál többen állhatnak rajtkőre

A miskolci Kemény Dénes Városi Sportuszodában március 8-9-én rendezik meg a XVIII. Víz Világnapi Nemzetközi Úszóversenyt, melyre rekord mezőnyt várnak. Az eseménynek otthont adó sportlétesítményben február 27-én megtartott sajtótájékoztató résztvevőit házigazdaként Szabó László, az MVSI Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője köszöntötte, aki elsőként dr. Fázold Ádám főszervezőnek, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet tiszteleti tagjának adta át a szót.

„Felnőtt korba” lépett, elismertséget szerzett

– Tizennyolc évvel ezelőtt, 1997-ben, a diósgyőri uszodában rendeztük meg először ezt a versenyt, mely 1999-től, a Tisza vízgyűjtőjéhez tartozó országok  klubjainak csatlakozásával vált nemzetközivé. – tekintett vissza a „felnőtté válás” apropóján a fáradhatatlan főszervező. –  2000-2002 között,  három éven át kétnapos volt az erőpróba, méghozzá úgy, hogy az első napon Miskolcon, másnap pedig Kassán vetélkedtek a sportolók.  A következő nagy lépést 2010-ben, a Kemény Dénes Városi Sportuszoda átadása jelentette, mellyel párhuzamosan kiterjesztettük a résztvevők körét az Észak-magyarországi régióra is. Két évvel később, rekord mezőny kíséretében országos jelleget öltött az esemény. A tavalyi változást az jelentette, hogy a nagy érdeklődés miatt ismét kétnapossá bővült a verseny. 2013-ban az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága figyelmét is felkeltette rendezvényünk, olyannyira, hogy a Víz világnapi megemlékezést itt tartotta meg, dr. Réthelyi Miklós, a szervezet elnöke.  Ebben az évben az jelenti az újdonságot, hogy a Duna vízgyűjtőjéhez tartozó országokba is elküldtük a meghívókat. Ezzel – a sporton keresztül – elindítottuk az Európában tíz országot érintő Duna folyó vízfolyások védelmére vonatkozó együttműködését, annak népszerűsítését, melynek szükségességét dr. Áder János köztársasági elnök az ENSZ-ben mondott beszédében is kiemelt. A két napot egyébként – hagyományainkhoz hűen – arra is kihasználjuk, hogy felhívjuk a fiatalok és persze idősebbek figyelmét is a víz, mint létfontosságú elem védelmére, annak fontosságára.  Ennek apropóján készítetünk egy kiadványt is, melyet minden versenyző megkap majd.


Köszönet a közreműködőknek

A következőkben Kiss Attila, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség elnöke mondta el gondolatait, hangsúlyozva a támogatók, a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat, az ÉRV Zrt., az ÉVÍZIG és a MIVÍZ  Kft. segítségét. – Örömteli, hogy második éve a Magyar Úszó Szövetség is támogatja a kettős célt szolgáló programot – fogalmazott az elnök. –  Az kiváló előkészítés dr. Fázold Ádámot dicséri, míg a szakmai előkészítés és a megszokottan magas színvonalú lebonyolítás biztosítéka az MVSI kollektívája. Egyébként a hétvégi kecskeméti országos diákolimpiai döntő után, jövő hétfőtől már a nyári országos bajnokságokra készülnek a versenyzők. A Víz világnapi úszóverseny tehát az ob-felkészülés részét képezi.

Rekord mezőnyre számítanak

Hölcz Péter, az MVSI Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. versenyigazgatója és a rendezésben szintén elévülhetetlen érdemekkel rendelkező B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség főtitkára a technikai részleteket ismertette az egybegyűltekkel: – A 2008-ban, vagy előtte született úszók számára kínálunk megmérettetési lehetőséget, 32 versenyszámban.  Az óvodásoktól a felnőttekig minden korosztály képviseltetheti magát. 74 eredményhirdetés lesz, melyhez ezer feletti rajt társul. A váltók miatt 110 garnitúra érmet rendeltünk. A külföldi „kontingenst” a Bécsből, Poprádból, Mihalovcéből, Kassáról, Pozsonyból, Nagyváradról és Ungvárról érkező sportolók jelentik. A mintegy 80 határon túli induló mellett a hazai versenyzők száma az előzetes jelentkezések alapján meghaladja a 320-at, így újabb részvételi rekord, 400 feletti mezőny várható.  A március 8-án, 14 órakor, az ünnepélyes megnyitóval kezdődő, majd másnap 9.30-kor folytatódó verseny a versenybírók gyakorlati továbbképzését is szolgálja, melyet már a júliusi, szintén nálunk rendezendő gyermek országos bajnokság jegyében tartunk meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek