2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A világhálón történő ingatlanárverés tapasztalatai

A világhálón történő ingatlanárverés tapasztalataiAz adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 2009. év elején bevezetett módosításai több ponton is erőteljesen megváltoztatták a végrehajtási eljárások technikai lebonyolításának egyes részletszabályait.

 

2009. január 1-től teremtődött meg annak a törvényi és technikai lehetősége, hogy az APEH által végrehajtás alá vont ingóságok után az ingatlanok is értékesíthetők Elektronikus Árverési Felületen. Ennek internetes elérési címe: www.arveres.apeh.hu, ahol is az árverés befejezéséig – előzetes regisztrációt követően – anonim módon zajlik a licitálás.

Az új módszer számos előnnyel kecsegtetett, de a bevezetéséig több technikai problémát is meg kellett oldani. Az ingatlanárverezés szabályai ugyanis – garanciális okokból – bonyolultabbak az ingóságokra vonatkozó szabályoknál. A legnagyobb eltérést az előlegfizetési kötelezettség jelenti. Az árverezési szándék komolyságát biztosítandó az irányadó jogszabály az ingatlanok becsértékének 10 %-át előlegként rendeli el átutalni és ezt a licitálás előfeltételeként köti ki.

Az Észak-magyarországi Régióban 2009. szeptember végéig összesen 75 db elektronikus ingatlanárverés került kitűzésre. Az árverezett ingatlanok becsértéke 189,5 millió forint volt.

Sikeresen 20 ingatlan került értékesítésre elektronikus árverésen, melyből 10,3 millió forint bevétel származott. A sikeresen árverezett ingatlanok becsértéke 14,8 millió forint volt, így az átlagos megtérülési arány 70%. Ez az érték a hagyományos árverések esetében tapasztaltakhoz képest kifejezetten jónak minősíthető, figyelemmel arra is, hogy az elektronikusan árverezett ingatlanokra érvényes ajánlat legalább a becsérték 65 %-án, lakóingatlanok esetén 75 %-án tehető (hagyományos árveréseken ugyanez 50, illetve 70 %).

Az árverést 9 db ingatlan esetében a jogszabályi feltételek hiánya miatt meg kellett hiúsítani a végrehajtóknak, további 4 db ingatlan vonatkozásában pedig az árverezés egyéb okból törlésre került. A kitűzött árverések törlésére jellemzően azért kerül sor, mert az adós az árverés megkezdése előtt megfizeti a tartozását.

Az értékesített ingatlanok becsértékei tág keretek között mozogtak. A legdrágábban egy miskolci vendéglő és udvar kelt el 6,5 millió forint árverési vételáron, míg a legolcsóbban egy Nagyorosziban lévő gyep, legelő 1/12-ed tulajdoni hányada kétezer forint árverési vételáron.

Összegezve eddigi tapasztalatainkat az elektronikus ingatlanárverezésről elmondható, hogy

– a világhálón bárki számára elérhető, ezáltal a potenciális vevőkör kiszélesedett,

– a kevésbé forgalomképes ingatlanok is eladhatók,

– kényelmes és korrekt az ügyintézés minden résztvevő fél számára,

– befolyásmentes licitálást tesz lehetővé.

 


Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek