2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Összefogás – Kerék-Bárczy Szabolcs vitára hívja Rogán Antalt

Rogán Antal úr,
országgyűlési képviselő
Tisztelt Képviselő Úr!

Az országgyűlési választások során az, ami a politikusok kötelessége, egyben a választók alapvető joga: a jelöltek értékrendjének és programjának bemutatása, illetve megismerése. A politikai verseny lényege azonban nem csupán az, hogy a hivatalért küzdők a saját közönségük előtt, vagy a médiában egyoldalúan közöljék azt, hogy mit gondolnak választókerületükről, Magyarországról és a világról. A polgároknak joguk van látni azt is, hogy éles vitahelyzetben az esélyes jelöltek hogyan képesek érvelni a maguk igazsága mellett és az ellenfél érveivel szemben. A demokrácia egyik legfontosabb mércéje ugyanis a vita, a másik meggyőzésére való törekvés, s mindez nem önmagáért való, hanem a közjó előmozdítása érdekében. Ezért a nemes szópárbajoknak nem zárt ajtók mögött, a közönség kizárásával, hanem nyíltan, az ő bevonásukkal kell történniük.

Nem véletlen, hogy érett demokráciákban elképzelhetetlen a választási kampány nyílt jelölti diskurzusok nélkül. Azokban az országokban az, aki kerüli, vagy egyenesen visszautasítja az ilyen alkalmakat, félelemről vagy éppen a társadalom lenézéséről tesz tanúbizonyságot. Demokrataként mindkét magatartást elutasítom, s csak remélni tudom, hogy Ön is így tesz.

Az elmúlt napokban két ízben hívtam ki Önt nyílt vitára, ám egyik esetben sem kaptam választ. Ezúttal, mint a legnagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező ellenzéki szervezet, a demokratikus Összefogás képviselőjelöltje, ismét kísérletet teszek erre, nem magamért, hanem a választóinkért; ezzel ugyanis nem egymást, hanem őket, végső soron a még pislákoló magyar demokratikus hagyományokat tiszteljük meg. Kérem, nevezzen meg két, Önnek alkalmas időpontot és helyszínt a választások napjáig, amikor és ahol a sajtónyilvános, nem válogatott közönség előtt zajló vitánkat meg tudjuk rendezni. Biztosíthatom arról, hogy valamelyik dátum nekem megfelelő lesz.

Levelemet a demokrácia próbájának tartom. Önön múlik, hogy vállalja-e ezt a próbát.

Válaszát várva köszönti:

Kerék-Bárczy Szabolcs
az Összefogás képviselőjelöltje
Budapest 1. számú választókerületében

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…