2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Itt a múlt a tét

Vészjóslóan kong a harang Luce és Daniel számára: a Rapture-ben utoljára találkozhatunk velük. Ezzel a kötettel Lauren Kate Falle-sorozata a végéhez ér – de vajon ezzel együtt a múlt és az elsöprően nagy szerelem is…? A fiatal felnőtteknek íródott fantasy regényben egy mindent eldöntő összecsapás kimenetelén múlik a világ és hőseink happy endje. Talán spoilerezés nélkül annyit elárulhatunk, hogy az eredmény nem lehet kétséges – a mikéntje azonban annál inkább tartalmaz váratlan fordulatokat számunkra.
Történetünk során az idő vészesen fogy: Luce-nak és Danielnek mindösszesen kilenc napja van, hogy megállítsák Lucifert ördögi tervének végrehajtásában. A tét nem kicsit: a múlt forog kockán, amelyet a bukott angyal végérvényesen el akar törölni. Ennek egyetlen módja nem is lehet más, mint az, ha időben megtalálják azt a helyet, ahol az angyalok ászálltak a mennyből a földre.

Az ellenséggel a nyomukban kell felkutatniuk a három relikviát, miközben Daniel szenved Luce elvesztésének örökös fájdalmától. E téren ereje fogytán: újra meg újra felmerül benne a kétely, hogy tudja-e folytatni – pedig ha tudná, hogy Luce milyen felfedezést tesz velük kapcsolatban… A lányvégre  megérti az őt sújtó átkot, és azt, hogy ebben minden felelősség az övé: csak a döntése számít és az, amit ő akar.

De addig is: vár még rájuk az ereklyevadászat és a végső küzdelem, melyet együtt kell megvívniuk, s melyen egy egész világ végzete múlik. Vajon sikerül megmenteni az életeket, és Luce-nak beteljesítenie a sorsát? Az utolsó részben tehát a jó és gonosz közti leszámolással tetőponthoz ért Luce és Daniel története. Egészen eddig szépen építkezett a sorozat, kibontva a cselekményszálakat, amelyek itt, a Rapture-ban érnek össze. Ezzel párhuzamosan, a főszereplők közti kapcsolat kap teret, amely most szintén vízválasztóhoz ér.

Lauran Kate nem épített bonyolult világot; a szereplők motivációi sem túlságosan összetettek. Akikről ezúttal legyen elég annyit tudni, hogy a szerző jobban is kidolgozhatta volna őket: időnként következetlenek, infantilisek, idegesítőek; és az utolsó részre sem sikerült úgymond pozitívan meghazudtolniuk magukat – ergo némi jellembeli fejlődést prezentálni. Szerencsére, a mellékszereplők segítenek a helyzeten, de nem tudják megmenteni a menthetetlent – a történet azonban a sorozat egészére nézve igen.

Ami a Rapture cselekményét illeti, annak tempója változó, és sajnos a laposabb-vontatottabb részekből van több, ám némileg kárpótol a beharangozott leszámolás – ami, a beígértek ellenére, nem epikus, de azért tartogat izgalmas perceket. Továbbá, nem egy logikai buktatót tartalmaz, és néhol elég könnyen össze lehet rakni a képet. A leírt negatívumok ellenére azonban a sorozatot eddig követőknek természetesen ajánlott elolvasni a Rapture-t, melyben Lauran Kate megválaszolja a széria eddig nyitott kérdéseit.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek