2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Valódi testkereskedelem másodfokon is

Elnézést kérek mindenkitől a megtévesztő címért, természetesen ezúttal nem egy prostitúcióval foglalkozó bírósági ügyről lesz szó, csupán egy könyvismertetőről. Munkám során ugyanis – sajnos vagy szerencsére, ezt mindenki döntse el maga – rengeteg, az utóbbi néhány évben megjelent modern ifjúsági fantasy (szakszóval: young adult) került a kezeim közé, és kétségtelen tény, hogy többségük nem igazán nyerte el a tetszésem. Kettő üdítő kivétel akadt: az egyik a méltán világhírűvé vált Az éhezők viadala, a másik pedig Lissa Price regénye, A testbérlők volt. Utóbbinak érkezett meg nemrég a Leszámolás címet viselő második része.

A testbérlők, annak ellenére, hogy stilisztikailag több kívánnivalót hagyott maga után, mint például a már – és még sokszor – dicsért Az éhezők viadala, mégis élvezetes olvasmány tudott lenni, főleg azért, mert egy rettegésben és hátrányos helyzetű módon élő fiatal lány szemüvegén keresztül mesélte el a történetet. Ez nem csak a hitelesség látszatának kölcsönzése miatt volt szerencsés, hanem azért is, mert így a kissé pongyolább fogalmazásmód is indokolható és valamennyire érthető.

Ráadásul az ilyen jellegű regényeknél a kulcskérdés eleve az, hogy az író(nő) által felépített világ mennyire átélhető és elképzelhető egy mai, fantáziadús olvasó számára. Lissa Price regénye pedig ebben megugrotta a mércét: bár az idősek-fiatalok ellentét kissé groteszk, az egymás fejébe költözés viszont elég sokak által vágyott ötlet ahhoz, hogy kellően nagy sikert lehessen vele elérni.

A második rész ott folytatódik, ahol az első befejeződött: Callie meggazdagodott, végre békére lelhet egy szerencsésebb életben (ismerős valahonnan?), ám egy gonosz árny a múltból ezt mégsem hagyja, és ijesztő hatalomdemonstrációk révén elég komoly külső és belső harcot kényszerít a lányra (ismerős valahonnan?). Melyek, bár a cím kétségtelenül kissé hatásvadászra sikerült, azért mégis kellően izgalmasak és fordulatosak tudnak lenni ahhoz, hogy fenntartsák az első könyvért rajongó olvasók figyelmét.

Azért abba a hibába, mi szerint a sikeres első részt követően valami még nagyobbat szeretne dobni a szerző, Suzanne Collins mellett Lissa Price is beleesett. Peidg mindkét sorozatindító regény azért tudott sikeres lenni, mert egy emberi lány ijesztő, de mégis emberi mértékű problémájával és nehézségével foglalkozott. Ám az első követően már olyan, inkább a társadalom egészét érintő akadályok bukkantak fel a lányok előtt, amelyek szemmel láthatóan túlnőttek a főhősnőkön – vagy ha meg nem nőttek túl, akkor hiteltelen a történet, mert túl kellett volna nőniük. Tanulság: néha a kevesebb tényleg több.

A testbérlők – Leszámolás mindezek ellenére is pozitív olvasási élményt nyújtott, hisz az első kötet erényeit is megtartotta. Ennek megfelelően bátran ajánljuk mindenkinek, aki szerette az első részt, vagy pedig úgy általában szívesen olvas „young adult”-regényeket. Ez ugyanis, elődjével egyetemben, vitathatatlanul a jobbak és a magával ragadóbbak közé tartozik. Ráadásul külön érvet jelent az is, hogy a szerző ismét nyitva hagyta, sőt kifejezetten meglebegtette egy esetleges újabb folytatás lehetőségét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek