2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Bemutatkozik az új pápa

Még ha valaki nem is tartozik a katolikus egyház hívei közé, a Vatikánban történő dolgokra érdemes odafigyelni. A világméretű szervezet és a hívek jelentette háttér révén ugyanis az egyház az egyik legbefolyásosabb hatalmi központ a világban – még akkor is, ha kétségtelen tény, hogy a múlthoz képest sokat vesztett jelentőségéből. Ennek a szervezetnek ráadásul most olyan vezetője van, akire tényleg érdemes odafigyelni: ő Ferenc pápa.

Sokat elmond a kevesebb mint egy éve Szent Péter trónján ülő egyházfőről, hogy bár még nem túl régóta viseli a fehér ruhát, máris hatalmas népszerűségre tett szert világszerte, hívők és nem hívők között egyaránt. A világra és az emberekre nyitott hozzáállása, kedves természete, és híres rugalmassága révén ugyan olyanok is támogatóivá (ha nem is feltétlenül híveivé) váltak, akik korábban nem számítottak a Vatikán rajongóinak.

De ki is ő? Mitől lett ez az argentin jezsuita bíboros olyan, amilyen? Erre a fő kérdésre keresi a választ Francesca Ambrogetti és Sergio Rubin nemrég magyarul is megjelent, Ferenc pápáról szóló életrajzi könyve, mely az egyházfővel folyatott őszinte, egyenes beszélgetések kivonataként valós képet igyekszik adni az olvasók számára Jorge Bergoglióról, azaz Ferencről.

Ferenc pápa kalandos és tanulságos életutat járt be. Valóban közelről ismeri a szegénységet, a betegségeket, a mindennapi embereket. Nem csak pápaként viselkedik néha különösen (telefonbeszélgetések, személyes találkozók, vagy épp a tradíciók finom megváltoztatása), korábban is voltak papoktól és főleg bíborosoktól nem megszokott dolgai – és most a legkevésbé arra a tényre gondolok, hogy korábban rövid ideig kidobóemberként is dolgozott egy klubban.

A könyvben egyházi és világi témák egyaránt őszintén terítékre kerülnek – Ferenc saját életútja mellett őszintén beszél az egyház kritikus témáihoz (pedofilbotrányok, cölibátus, liberalizáció) való hozzáállásáról, az argentin diktatúráról és az átalakulásról szerzett benyomásairól, valamint a hit spiritualitásáról is jelentőségéről is elmondja a véleményét és tapasztalatait.

A Ferenc Pápa – Beszélgetések Jorge Bergoglióval nem elsősorban a hívők és az egyház tanításait követők számára ajánlott, hanem azoknak, akik, bár korábban negatívan vagy közömbösen álltak a kérdéshez, az utóbbi időben növekvő érdeklődéssel olvasták a pápáról szóló híreket és aktualitásokat, és akiknek felcsillant párszor a szeme Ferenc kritikusabb/önkritikusabb, vagy épp a nyitottságát bizonyító kijelentéseit követően.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek