2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Zöld út a kényeztetéshez

Manapság a csapból is az egészséges életmód és étkezés folyik, amelyekkel azonban rohanó életvitelünk egyre nehezebben egyeztethető össze. A kiegyensúlyozott, minőségi étrend a vitalitás egyik alapköve, ami pedig elengedhetetlen, hogy a napi akadályokat sikerrel vegyük, illetve megfeleljünk a kihívásoknak. Adorján Éva Egészséges finomságok könyve ehhez nyújt útmutatást.


Enni mindenki szeret, pláne ha finomságokról van szó. A szervezet azonban már kevésbé szereti a fölöslegesen bevitt pluszkalóriákat. Ez kívülről a szépen, lassan felhalmozódó zsírraktárakban mutatkozik meg, mi pedig belül energiahiányt, fáradtságot, enerváltságot tapasztalunk – utóbbi miatt pedig testünk még több ételért kiált, ami az esetek többségében nassolásba fullad. Mindezek jelzések, hogy étrendünk nem éppen megfelelő. Pedig lehet ésszel, okosan is csinálni – még a rettegett „bűnözés” is lehet megengedett, sőt akár kötelező jellegű is.

Hogyan? Minden az alapanyagok gondos összeválogatásán és az elkészítési módon múlik. a szerző maga az úgynevezett nyers konyha híve, amelynek alapja a hőkezelés nélküli konyhatechnológia. Tekinthetjük úgy is, hogy a feldolgozás részben megöli az élelmiszereket. Ezt megkerülve viszont az ételek megőrzik ásványianyag-és vitamintartalmukat, aminek hála a szervezet minden szükséges értékes tápanyagot megkaphat.

Persze, joggal gondolhatja az olvasó, hogy a nyers ételek nagyjából a vegetáriánus vagy akár annak szigorúbb ágával, a vegán ételekkel érnek fel, íz és változatosság tekintetében. Nos, erre receptkönyvében Adorján Éva rácáfol, amit már eleve a gyönyörű, ínycsiklandozó illusztrációk is bizonyítanak. Alapelve a természetesség, illetve az ízek mellett a formák, színek és illatok kihangsúlyozása. Minden érzékszerv bevonása révén nyújthat ugyanis egy desszert (vagy bármely mási fogás) teljes körű élvezetet.

A gasztronómiában jártas szerző könyve több mint szimpla receptgyűjtemény: felfedi táplálkozásunk csapdáit, és megmutatja, hogyan aknázzuk ki az élelmiszerekben rejlő értékeket, hogy azokat saját javunkra-hasznunkra fordíthassuk. Tanácsaival hozzásegíti a változtatni kész olvasókat, hogy a buktatókat elkerülve, kiiktatva, megtapasztalhassák a teljesebb életet. Az Egészséges finomságok számos glutén-, cukor-, tej- és tojásmentes receptet tartalmaz, megmutatva az erre érzékenyeknek, hogy ezek a betegségek nem feltétlenül ítélnek élethosszig tartó egysíkú táplálkozást.

Adorján Éva könyve új utat mutat azok számára, akik önként vagy kényszerűségből változtatni akaró embereknek. És legfőképp: bebizonyítja, hogy a finom falatok nem hogy nem tilosak, hanem szükségesek is, hogy egészségben és harmóniában élhessünk önmagunkkal és a környezetünkkel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek