2024. 08. 20. kedd

István
1 EUR 393 HUF
1 GBP 461 HUF

A legrangosabb szakmai elismerés a dékánnak

A legrangosabb szakmai elismerés a dékánnakA legrangosabb orvosi kitüntetést, a Batthyány-Strattmann Lászlóról elnevezett díjat vehette át prof. Dr. Barkai László, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja Székely Tamás egészségügyi minisztertől október 29-én, Budapesten.

Ez a kitüntetés életműdíj, amely a legmagasabb szakmai elismertséget tükrözi. Odaítélésénél a kutatásban elért eredményeket vagy a közszolgálatban végzett munkát veszik figyelembe. A professzort a Nemzeti Egészségügyi Tanács terjesztette fel a Batthyány-Strattmann László születésének 138. évfordulója alkalmából odaítélt elismerésre.

Barkai László végzettségét tekintve gyermekorvos, fő kutatási területe a cukorbeteg gyermekek gyógyítása. Mivel klinikus orvos, ezért tudományos publikációiban nagyon fontos helyet foglalnak el a betegágyaknál elvégzett vizsgálatok. Ez nincs másként az egyetemi oktatásban sem.

– Nem lehet teljesen elszakadni a napi rutintól és egyetemi karriert befutni. Csak az lehet egyetemi oktató, aki a szakmában is dolgozik – vallja a professzor. – Kicsit meglepett, hogy engem is jelöltek a kitüntetésre, hiszen az ember végzi a dolgát, és leginkább a betegek gyógyítására koncentrál.

Sokrétű tevékenységét jól mutatja, hogy „nemcsak” dékán Miskolcon, intézetigazgató a Debreceni Egyetem Gyermekegészségügyi Továbbképző Intézetében (GYEK, Miskolc) és 2003 óta akadémiai doktor, hanem a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház osztályvezető főorvosa, továbbá az Észak-magyarországi régió gyermek-egészségügyi ellátásáért felelős szakmai vezető is. Az egészségügyi miniszter az utóbbi munkakörben végzett teljesítményét emelte ki elsősorban, mikor a díjra érdemes személyek közé sorolta.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Egyelőre nem kell átírni a magyar kamatpályát, az alapkamat az év végére várhatóan 6,25 százalékra csökken, és még így is maradhat mozgástere a jegyba…

További cikkek

Autós trafik
Hétvégén sem lehet. Autóból sem. Zárjegy nélkül meg végképp nem. Egy házaspárt értek zugárusításon az érdi piacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) B…