2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A miskolci Bosch cégek csatlakoztak a Miskolci Ipari Parkhoz

A miskolci Bosch cégek csatlakoztak a Miskolci Ipari Parkhoz

A miskolci Bosch cégek csatlakoztak a Miskolci Ipari ParkhozA Miskolci Ipari Park 2005 óta a tudatos és szervezett fejlesztési irányvonalaknak köszönhetően mára a régió egyik meghatározó ipari parkja lett, 2009 októberében a jelenleg 2200 főt foglalkoztató miskolci Bosch cégek is bejelentették csatlakozásukat.

Az építkezés első mérföldköve 2005-ben a Miskolci Ipari Park cím elnyerése volt, melyet a MIK Rt. készített elő. Ekkor egy 68,5 hektár nagyságú terület kapta meg az „Ipari Park” címet.  Az Ipari Parkon belül gyors ütemben haladt az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítése a letelepülni kívánó vállalkozások részére. Az Ipari Park cím elnyerésekor az Önkormányzat tulajdonában lévő megközelítőleg 20 ha területből 2007 év végéig 16,18 hektár terület 7 vállalkozás számára értékesítésre került, így szükségessé vált az Ipari Park további bővítése.

Ennek érdekében 2007-ben egy új fejlesztési terület kialakítása és ipari parkba vonása történt meg az ehhez szükséges konszenzus és szabályozási háttér megteremtésével, így összességében a Miskolci Ipari Park területe 141,5 hektárra bővült.

Az ipari parkon belüli infrastruktúra fejlesztése és befektetői projektek fogadására alkalmas terület kialakítása érdekében hosszas és körültekintő előkészítő munka után pályázati úton megszereztük a kiemelt nagyprojekt minősítést, és megindulhatott a „Mechatronikai Ipari Park” ipari infrastruktúrafejlesztési projekt (Mechapark) megvalósítása, amelynek támogatási szerződése az Észak-Magyarországi régióban az első, az ÚMFT keretében aláírt támogatási szerződés volt. A projekt révén ma 39,5 ha nagyságú, kiemelkedő földrajzi és logisztikai adottságokkal rendelkező, új, összközműves zöldterület várja a befektetőket.

2009 I. félévében az ÁTI Depó csatlakozásával a MIP területe 147,8 hektárra bővült, ezáltal a terület két közlekedési módon, közúton és vasúton is megközelíthetővé (multimodálissá) vált. Az Ipari Park szolgáltatási palettája olyan, a már a területen működő és a letelepedni szándékozó vállalkozások számára alapvető fontosságú szolgáltatásokkal bővült, mint például a logisztikai központ, iparvágány, vámügyintézés, adóraktár.

2009 II. félévében az ipari park szomszédságában működő Robert Bosch Power Tool Kft. és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. jelezte csatlakozási szándékát a Miskolci Ipari Parkhoz. A csatlakozáshoz szükséges eljárás lefolytatását követően a MIP 26 hektárral bővült, és immáron a Miskolci Ipari Parkhoz tartoznak a miskolci Bosch cégek, amelyek jelenleg együttesen több mint 2200 főt foglalkoztatnak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…