2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Stiglitz: az adócsökkentés a legkevésbé jó módszer a gazdasági válság ellen

Stiglitz: az adócsökkentés a legkevésbé jó módszer a gazdasági válság ellen

Stiglitz: az adócsökkentés a legkevésbé jó módszer a gazdasági válság ellenAz adócsökkentés nem hatékony fegyver a válság elleni küzdelemben Joseph Stiglitz szerint. A Nobel-díjas amerikai közgazdász a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadása után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: "válság közepette az adócsökkentés valószínűleg a legrosszabb formája a pénzköltésnek", mert nem serkenti a gazdaságot. Az adófizetőknél hagyott pénznek csak nagyjából a fele kerül bele a gazdaság véráramába, a másik felét félreteszik az emberek, pedig a kilábalás érdekében arra volna szükség, hogy vásároljanak, fogyasszanak – mondta Stiglitz.

"Egy jó gazdaságösztönző csomagba nem tartozik adócsökkentés, különösen akkor nem, amikor aggasztó a költségvetési hiány és az államadósság nagysága" – mondta a világhírű közgazdász. A New York-i Columbia Egyetem professzora ugyanakkor hozzátette: a legtöbb országban túlzott az aggodalom az adósság és a deficit miatt. Az államok hitelfelvétellel igen hasznos fejlesztéseket hajthatnak végre például az oktatás és a technológia területén, és ezek a beruházások a kamattehernél jóval nagyobb hozamot termelhetnek, feltéve, hogy jól sáfárkodnak a felvett hitellel – mondta újságíróknak Joseph Stiglitz.

Előadásában a főként CEU-hallgatókból álló közönségnek Stiglitz elmondta: a közgazdász számára a jelenlegi válság rendkívül érdekes, felvillanyozó időszak, hiszen "a jó orvos imádja a nagyon beteg pácienst", a gazdaság pedig nagyon beteg. A mostani krízis azonban unalmas is, mert ugyanolyan, mint az utóbbi harminc év menetrendszerűen bekövetkező válságai, csak sokkal nagyobb, a pénzpiac pedig az egykor innovatívnak számító, ám pusztító hatásúnak bizonyult termékek miatt igen kevéssé átlátható. Stiglitz szerint a Lehman Brothers bukásával a piac mindenhatóságát hirdető és a korlátok lebontását – a deregulációt – szorgalmazó piaci fundamentalista gazdaságfilozófia is megbukott, éppen úgy, mint ahogyan a kommunista rendszer megdőlt a berlini fal leomlásával.

Az amerikai gazdaság kilátásairól szólva Stiglitz kifejtette, hogy a mély válság után hosszan tartó pangás következhet. A növekedés nem lesz elég erőteljes ahhoz, hogy új munkahelyek jöjjenek létre nagy számban, pedig egy álláshirdetésre már most is legalább hat jelentkező jut, így aztán technikailag ugyan elhagyja a recessziót Amerika, de felüti a fejét a "japán betegség" – mondta Joseph Stiglitz utalva a távol-keleti ország gazdaságára, amelyet évtizedek óta nem sikerül tartós növekedési pályára állítani.

 

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek