2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az MSZOSZ a kormányfő segítségét kéri a bértárgyalásokhoz

Az MSZOSZ a kormányfő segítségét kéri a bértárgyalásokhoz

Az MSZOSZ a kormányfő segítségét kéri a bértárgyalásokhozA miniszterelnök segítségét kéri a jövő évi bértárgyalások lezárásához a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Pataky Péter, a szervezet elnöke elmondta: az MSZOSZ csütörtökön nyílt levélben fordult a kormányfőhöz, mivel Bajnai Gordon személyes közreműködése nélkül már nem látnak reális esélyt a 2010-es minimálbérekről, illetve bérajánlásról szóló megállapodásra. Az elnök szerint a jelenlegi nehéz helyzetet nem a válság, hanem a személyi jövedelemadó (szja) sávhatárainak eltolása okozta, ami "teljesen szétzilálta a nettó kereseteket".

Az érvényes adó- és járulékpolitika elsősorban az alacsony munkajövedelmekkel rendelkező munkavállalókat hozza hátrányos helyzetbe, ugyanakkor a magasabb jövedelmi kategóriákba tartozókat jelentős mértékben kedvezményezi. A munkavállalók hatoda így 6-8%-os reálkereset-növekedést, míg mintegy 1,7 millió alkalmazott 2-4%-os reálkereset-csökkenést könyvelhet el – fejtette ki Pataky.

Az MSZOSZ sajnálatát fejezte ki továbbá amiatt is, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésein eddig nem vezettek eredményre a bértárgyalások. A munkáltatók előbb elzárkóztak a legkisebb munkabérek emelésétől, később pedig csak konkrétumok nélküli minimálbér-emelésről, illetve a szakmunkás bérminimum változatlanul hagyásáról beszéltek – emlékeztetett a szakszervezeti vezető. 

Pataky Péter hangsúlyozta: azt követelik a kormánytól, hogy hagyjon fel jelenlegi "farizeus politikájával" és ne húzza ki magát a bértárgyalások alól, továbbá ne csak a tőke érdekeit képviselje az OÉT ülésein, hanem határozottan álljon ki "azokért a bérből és fizetésből élő munkavállalókért, akik eddig is a legnagyobb áldozatokat hozták az ország talpon maradása érdekében".

 

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek