2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

100 éves a keresztrejtvény

1913. december 21-én a New York World című újságban jelent meg Arthur Wynne újságíró Word-Cross (Szó-keresztezés) című feladványa. A centenárium alkalmából szerte a világon számos országban tartanak ünnepi megemlékezéseket, felidézve a keresztrejtvények hőskorszakát és a bemutatva a folyton megújuló, számos variációit.

Az első keresztrejtvény megjelenését követő években folyamatosan alakultak ki a játék szabályai, majd  Amerikából indult el világhódító útjára a ’20-as években. Először az óhazában az Egyesült Királyságot hozta lázba, majd hamarosan, 1925. januárjában hazánkban is megjelent, az első magyar nyelvű (akkori szóhasználat szerint) kereszt-szórejtvény.
    Számos ismert személy is szenvedélyes keresztrejtvény-fejtő, így pl. Bill Clinton is minden hétvégén a New York Times keresztrejtvényeit szokta fejteni. A jó rejtvényfejtők az átlagosnál magasabb intelligencia-hányadossal rendelkeznek, erre épített pl. a Brit Titkosszolgálat is, amikor a II. világháború kitörése után a híres kódfejtő csapatába keresett újoncokat (akik később fel is törték a németek Enigma titkosírását). A toborzás egy rejtvényfejtő-versenynek volt álcázva, és azokat keresték meg a verseny után, akik kevesebb, mint 10 perc alatt tudtak megfejteni a különösen nehéz feladványokat is.

Az 1996 óta működő Rejtvényfejtők Országos Egyesülete a jeles nap alkalmából 100 év – 100 rejtvény címmel országos egyéni rejtvényfejtő-versenyt szervez, amelyre már eddig 130-an jelentkeztek az ország minden pontjáról.

A résztvevőknek három órájuk áll rendelkezésre, hogy (mindenféle segítség nélkül) minél több feladványt megoldjanak a felkínált 100 feladványból. A feladványok között természetesen vannak kisebbek és könnyebbek is, de megtalálhatóak bennük a mestereknek való rejtvénycsemegék is. Az egyes feladványok – nehézségüknek megfelelően – különböző pontszámúak, és természetesen a legtöbb pontszámot elérő versenyzők lesznek a verseny győztesei.

A verseny helyszíne: Törekvés Művelődési Központ (Budapest, Könyves Kálmán körút 25., a Kőbányai út kereszteződésénél).
A verseny időpontja: 2013. december 21. (szombat) 10 óra, A díjátadásra 15:30-16:00 között kerül sor.

A verseny előtt és a szünetében lehetőség nyílik a hazai rejtvénykészítőkkel való személyes találkozásra, ahol számos szakmai titokra is fény derülhet arról, hogy miként készül, avagy mitől jó egy keresztrejtvény?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek