2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Már olvashatók az első beérkezett történetek az Év Orvosa – Astellas Díj pályázat honlapján

Már olvashatók az első beérkezett történetek az Év Orvosa – Astellas Díj pályázat honlapján

Fotó: medical-press.huA Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány 2009. szeptember elején ismét meghirdette az Év Orvosa 2009 – Astellas Díj pályázatot az orvosi hivatás jobb megbecsülése, az orvosok áldozatos munkájának elismerése érdekében. Az idén harmadik alkalommal kiírt pályázat szervezői továbbra is várják a betegek gyógyulásának történeteit, melyek közül jó néhány már a pályázat hivatalos honlapján, a www.dijazorvosokert.hu weboldalon is olvasható. A 2009-es Év Orvosa pályázat három legnagyszerűbb orvosa áldozatkész munkájának erkölcsi elismeréseként kapja meg az Astellas Díjat 2010 februárjában, a Magyar Tudományos Akadémián megrendezendő díjkiosztó gálán.

 

Eddig több mint 60 hálás beteg ragadott tollat, hogy lelkiismeretes és kiváló orvosokról, hivatásuk iránt alázattal bíró szakemberekről, emberségről és barátságról írjanak történetükben, amellyel jelölik orvosukat az Astellas Díjra. Dr. Berencsi György, a pályázat főszervezője szerint az eddig beérkezett történetek is pontosan azt mutatják, hogy a beteg és orvosa között kialakult bizalom hogyan segítheti a betegek gyógyulását és növelheti a gyógyulásba vetett hitét. A beérkezett történetekből látszik, hogy idén is sokaknak sikerült olyan emberi kapcsolatot kialakítaniuk orvosukkal saját kezelésük, gyógyulásuk során, amit szeretnének megosztani másokkal is, így nyilvánosan is kifejezhetik hálájukat.

A történeteket e-mailben a palyazat@dijazorvosokert.hu címre, hagyományos levélben pedig a 1507 Budapest, Pf. 43. címre várják a pályázat szervezői 2009. december 19-ig.

A zsűri egyik tagja, Nagy Bandó András immár harmadszor vállalta el a kampány arcának szerepét. A humoristának személyes tapasztalata van a jó orvos-beteg kapcsolat jelentőségéről: a mai napig hálás két orvosának, akik a szívével kezelték őt. „Olyanok számunkra az orvosok, mint a pilóták a repülőgépen, akik mögé szívesen ülünk be, akkor is, ha tudjuk, hogy lehetnek problémák, mert tudjuk, hogy rájuk merjük bízni magunkat.” – hangsúlyozta az orvosokba vetett bizalom fontosságát Nagy Bandó. Az írói vénával megáldott humorista az eddig beérkezett történetek között számos szép és megható történetet olvasott, melyek közül csak néhány idézetet ragadnánk ki az alábbiakban. Minden történet teljes terjedelemben olvasható a www.dijazorvosokert.hu honlapon.

„Azt gondolom, hogy akik olvassák soraimat, szinte kivétel nélkül tudják, hogy kiről írok, hiszen ha életmentésről van szó, ha szakmai vitát kell folytatni, ha koncepciót, stratégiát kell az "asztalra tenni", Ő mindig ott van az első sorban! Csak kevesen tudják, hogy abban a régióban, ahol nap mint nap a "kórházáért" harcol, ahol a jövő szakembereit tanítja az egyetemen, még társadalmi munkára is jut ideje.”

„Nagy szeretettel váltunk el egymástól és mindannyian boldogok voltunk. Összegezve: én még ilyen lelkiismeretes, együttérző orvossal nem találkoztam. Mondtam búcsúzáskor, ilyen szeretettel, ilyen empátiával velem még orvos nem foglalkozott. Megpusziltam és kellemes Karácsonyt kívántam neki.”

„… Úrnak köszönhetem, aki mindennap több alkalommal ott állt az ágyam mellett, aggódott értem, tiszta szívből, mert van hite, úgy, mint nekem. Nagyon komolyan vette a problémámat és azon fáradozott, hogy emberileg minél közelebb kerüljünk egymáshoz! Negyven éve csakis a gyógyításnak él, az ő esetében az orvos és beteg kapcsolata példaértékűnek minősíthető! Úgy gondolom, hogy ilyen kiváló emberi tulajdonságokkal bíró orvost mindenképpen meg kell becsülni, mert ő csakis az orvosi hivatásának és a gyógyításnak él.”

„… Doktor azonban nem ismert lehetetlent, miközben a baleseti sebészet orvosai is elkerültek, Ő még külön fürdetőhelyiséget is kiharcolt nekem, hogy le tudja mosni gennyedző sebeimet. Az egész küzdelem több mint három hónapon át tartott. Ez alatt szinte végig ott volt mellettem, még a szabadidejében hétvégéken is bejött hozzám, hogy a sebeimet ellássa.”

Az Év Orvosa pályázat szervezői, ahogy a korábbi pályázatok során is tették, úgy idén is a történetekben szereplő összes orvost megkeresik, hozzájárulásukat kérve a történetnek a www.dijazorvosokert.hu weboldalon történő nyilvános közléséhez. Az orvos és beteg közti kölcsönösen pozitív viszonyt jelzi az is, hogy minden megkeresett orvos pontosan emlékezett betegére, még akkor is, ha több éve történt esetről volt szó.

A pályázat bírálóbizottságának tagjai az összes beérkezett történetet megkapják. A történetek tanulmányozása, elolvasása során pontszámozással döntenek arról, hogy mely történetek kerülnek be a döntőbe. A továbbjutott történetek közül a nagyközönség dönti el szavazással a www.dijazorvosokert.hu honlapon, hogy kik legyenek az idei pályázat Astellas Díjjal kitüntetett orvosai. A honlapon érdemes végigböngészni az elmúlt évek történeteit, és fel lehet iratkozni hírlevélre is. A hírlevelünkre regisztrálók rendszeres tájékoztatást kapnak az Év Orvosa pályázat aktualitásairól, érdekességeket olvashatnak az orvos-beteg kapcsolat témájáról. A játékos kedvűek az orvostörténelem kiemelkedő szakembereiről szóló izgalmas kvízjátéksorozaton vehetnek részt.

A 2009-es pályázat további zsűritagjai a következők: Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Prof. Dr. Papp Zoltán, a Semmelweis Egyetem professzora, a Nemzeti Egészségügyi Tanács elnöke, Dr. Kolláth György alkotmányjogász, Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója, Dr. Vástyán Attila, a 2008-as pályázat Astellas Díjas gyermeksebész szakorvosa, a Pécsi Gyermekklinika Sebészeti osztályának adjunktusa, Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó, Schäffer Erzsébet újságíró, Krasznai Éva újságíró.

A pályázatokat, történeteket még várják a szervezők egészen 2009. december 19-ig a fent megadott postafiók és e-mail címre vagy a www.dijazorvosokert.hu honlapon, ahol szavazni is lehet az orvos-beteg történetekre. A kampány végén egy nagyszabású gála keretében kerül átadásra a díj 2010. február 16-án a Magyar Tudományos Akadémián.

Fotó: medical-press.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek