2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A Kúria a jogállamot védi, nem a bankokat

A Demokratikus Koalíció tiszteletben tartja a Kúria jogegységi döntését, és nyugtázza, hogy bár a kormány ismét megpróbált politikai nyomást gyakorolni a bíróságra, a Kúria ennek ellenállt.
A devizahitelek ügye eddig sem elsősorban jogi kérdés volt. Az első Orbán-kormány nyitotta meg előttük az utat, és a kormányfő álságos kérdésföltevése ellenére már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az árfolyamkockázatot az adós viseli. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként erre a kockázatra már 2005-ben fölhívta a figyelmet.

Arra viszont egyetlen adós sem számíthatott, hogy Orbánék 15-20%-kal fogják gyengíteni a forintot. Adósok százezrei az emiatt megnövekedett törlesztő részleteik fizetéséhez nem csak a bankoktól, hanem a költségvetéstől is joggal várnak segítséget, tiszteletben tartva persze teherbíró képességüket. A DK korábban ilyen megoldást javasolt, míg a kormány a költségeket egyoldalúan a bankokra kívánta terhelni.

Az Orbán-kormány a végkielégítések visszamenőleges megadóztatásával, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elrablásával, a trafikjogok újraelosztásával, a takarékszövetkezetek államosításával már eddig is lábbal tiporta a gazdasági alkotmányosságot, amelynek koporsójába újabb szög lett volna a devizahitel-szerződések utólagos érvénytelenítése.

A Kúria döntése most visszakényszeríti a Fideszt a segítségnyújtás alkotmányos útjára. Bírái nem a bankok, hanem a jogállam oldalán állnak. Erre kötelezi őket esküjük.

DK Sajtóiroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…