2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

MNB: 50 bázispontos kamatcsökkentés

MNB: 50 bázispontos kamatcsökkentésA monetáris tanács 50 bázisponttal 7 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. A testület legutóbb szeptember 28-án csökkentette 50 bázisponttal 7,5 százalékra a jegybanki alapkamatot. Akkor a testület nagy többséggel, 8:1 arányban szavazott a fél százalékpontos lazítás mellett, egy tag 75 bázispontos csökkentést javasolt.

Most, az októberi kamatdöntő ülésen volt javaslat 75 bázispontos és 100 bázispontos csökkentésre is és a tanács kis többséggel döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett.

 

Az ülésről kiadott közlemény szerint a testület az inflációs és reálgazdasági folyamatokat, valamint a kockázati megítélést mérlegelve döntött a kamatcsökkentés mellett. További lazításra akkor kerülhet sor, ha az nem veszélyezteti az inflációs kilátásokat, és az ország kockázati megítélése is lehetővé teszi.

A globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt hónapokban folyamatosan és jelentősen emelkedett, ami a hazai pénzügyi eszközöktől elvárt hozamok csökkenéséhez vezetett. A magyar gazdaság azonban továbbra is sérülékeny, ami a monetáris politika vitelében fokozott körültekintést indokol.

A testület értékelése szerint a magyar gazdaság 2010 közepén állhat ismét növekedési pályára. Az infláció az adóemelések miatt átmenetileg meghaladja ugyan 3 százalékon rögzített a középtávú inflációs célt, de 2010 második felében már számottevően elmaradhat attól. Az elmúlt hónapokban a kedvezőbb világgazdasági kilátásokkal összhangban fokozatosan javult a nemzetközi pénzpiaci környezet a folyamat fennmaradása azonban továbbra is kérdéses.

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek