2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Demokratikus Koalíció a hitoktatók díjazásáról kérdezi a miniszterelnököt

Kolber István, a Demokratikus Koalíció képviselője írásbeli kérdést intézett a miniszterelnökhöz a hitoktatók díjazása ügyében létrejött megállapodásról. A képviselő rámutat: minthogy a kötelező hitoktatás bevezetését nem az egyházak igényelték, hanem a kormány tartotta fontosnak, méltányos, hogy annak költségeit is az állam viselje.

Nem méltányos viszont, hogy a hitoktatókat pedagógus átlagbér szerint díjazzák. A pedagógus ugyanis közalkalmazott, illetménye a végzettsége és a szolgálati ideje arányában emelkedik, a hitoktatók esetében pedig mind a végzettség, mind a szolgálati idő átlaga messze elmarad a pedagógusokétól.

Külön problémának tartja a politikus, hogy a hitoktatók átlagos keresete jövőre havi 319 ezer forint lesz, ami a KSH adatai szerint jó százezer forinttal magasabb, mint az oktatásban dolgozók átlagkeresete volt 2012-ben. Kolber hivatkozik Mendrey Lászlóra, a PDSZ elnökére, aki azt nyilatkozta, hogy 30 évi munka után ennél több tízezer forinttal kevesebbet keres.

A képviselő, szembesítve a kormányfőt e tényekkel, fölteszi a kérdést: mi indokolja, hogy a kormány az egyenlő finanszírozás elvének érvényesítése helyett kiemelten előnyben részesíti a hitoktatókat a pedagógusokkal szemben, hogyan egyeztethető ez össze a diszkrimináció általános tilalmával, és vajon előnyére válik-e az egyházaknak, ha a kormány sorozatosan mindenki másnál kedvezőbb elbírálásban részesíti őket.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…