2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Pusztuló sportpályák, hanyag üzemeltetők

A miskolci sportlétesítmények lassan már az enyészeté lesznek, ami még rendben van, azt is hanyagul kezelik.

A miskolci sportlétesítmények állapota az elmúlt években jelentősen romlott, s ez ellen semmit sem tett a fideszes városvezetés. Gond azonban nemcsak az épületek, pályák állapotával van, a létesítmények üzemeltetői nagyon gyakran hanyagul, nemtörődöm módon kezelik a rájuk bízott vagyont. Minderről Bartha György szocialista önkormányzati képviselő beszélt csütörtökön Miskolcon.

A képviselő tételesen sorolta a problémákat. A József utcai ifjúsági pálya öltözői, kiszolgáló helyiségei és az ennek helyet adó épület például elhanyagoltak, balesetveszélyesek, miközben azokat gyerekek is használják. A pályára sutyiban leraktak elvileg környezetszennyező anyagként kezelendő több tonna használt műfüvet (képünkön), pedig ezeket – mivel nem bomlanak le – meg kellene semmisíteni.

Az egykori Honvéd Papp József SE pályájával kapcsolatban évek óta semmilyen fejleményről nem hallani, miközben a domboldal folyamatosan süllyed, a domboldalon zajló építkezés során felhasznált elemek bármikor veszélybe sodorhatják például azokat a szabadidős sportolókat, akik időnként még használják a területet. A diósgyőri uszoda talaj feletti épülete annyira elhanyagolt állapotban van, hogy szégyenfoltja a diósgyőri városrésznek. Tavaly ugyan beharangozták, hogy társasági adókedvezményből (TAO) származó pénzből ezt felújítják, de a beruházás még el sem kezdődött. A Népkertben kialakított extrém sportpályának nincs gazdája, különböző kétes külsejű alakok gyülekezőhelyévé vált, az átadáskor megépített elemek közül már többet elbontottak, szétszedtek, a még meglévőket grafitikkel csúfították el.

De nemcsak a létesítmények állapotával vannak problémák, nagyon sok esetben a hanyag kezelés és felelőtlenség miatt dühönghet az, aki aggódik a miskolci sportért. A Kemény Dénes Sportuszodában kialakított, világhírű eredményeket, sportolókat bemutató emlékfal például méltatlan állapotban fogadja a látogatókat. A falról ismeretlenek lekaparták a feliratokat, de a létesítmény üzemeltetői ez ellen semmit sem tettek, miközben minden nap rengetegen láthatják ezt a förmedvényt. A Káli Sándor polgármestersége idején a városi sportcsarnokban létrehozott Miskolci Sportcsillagok Fala évek óta nem gyarapodott újabb tenyérlenyomatokkal. Az ízlésesen, gondosan kialakított falra világhírű, Miskolchoz kötődő sportolók tenyérnyomatai kerültek fel, mind a média képviselői, mind a sportszerető lakosok nagy figyelmet szenteltek korábban az ehhez köthető eseményeknek. A Miskolci Sportcsillagok Falához hasonlóan elsorvasztották a Miskolci Sportmúzeumot is. Évek óta semmit sem tudni, semmit sem hallani a működéséről, sem a gyarapodásról, sem az időszaki kiállításokról.

Bartha György felhozta a fedett területen használható atlétikai pálya sorsát is. A pálya a Budapest Sportcsarnokból, annak leégése után került Miskolcra, ám további sorsáról nem nagyon tudni. Mi történt vele? Megvan-e még, vagy eladta azt a város? Ha eladták, akkor kinek és milyen áron, illetve milyen felhatalmazással? Amennyiben nem adták el, gondoskodnak-e a megfelelő tárolásáról? Hol van a pályával együtt megvásárolt felszerelés, eszköz, amely szintén több millió forintot ér? – kérdezte a képviselő a fideszes városvezetéstől, -írja az eszakonline.hu.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek