2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Nem állunk fel sem Kövér László, sem más házelnök kedvéért

A kormánypártok módosítanák az országgyűlési törvényt, illetve a Házszabályt. Erre állítólag azért van szükség, hogy a csökkentett létszámú parlament mielőbb megkezdhesse munkáját.
Az indoklás álságos és képmutató. A Fidesz még reméli, hogy a következő országgyűlésben többsége lesz, de tudja, hogy 2/3-dal rendelkezni már nem fog, ezért igyekszik a parlament működésére vonatkozó szabályokat jó előre, a maga szája íze szerint elrendezni.

A Demokratikus Koalíció ezt a törekvést a módosítások tartalmától függetlenül is elfogadhatatlannak tartja. Az új országgyűlésnek kell majd megalkotnia a saját működésére vonatkozó szabályokat, a mostani képviselők nem állíthatják kész helyzet elé utódaikat. Külön is tiltakozik azonban a házszabály ama tervezett rendelkezése ellen, amely szerint a képviselők fölállnak helyükről, amikor az ülés kezdetén a házelnök fölmegy az emelvényre. Bár a képviselők ezzel állítólag választóikat köszöntenék, nehezen tagadható ennek az előírásnak az alárendeltségi viszonyt és megalázkodást kifejezni kívánó jellege.

A Demokratikus Koalíció kijelenti, hogy képviselői a következő országgyűlésben sem fognak fölállni sem Kövér László, sem más házelnök kedvéért. És amennyiben az 1938-as állapotnak megfelelően helyreállított Kossuth téren egy póznára kitűzik Orbán Viktor kalapját, annak sem fognak köszönni.

Molnár Csaba
a DK országgyűlési képviselői csoportjának vezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek