2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Demján-ösztöndíj a Miskolci Egyetemen

Demján-ösztöndíj a Miskolci EgyetemenA Miskolci Egyetem három műszaki karának hallgatói közül 400-an, összesen 80 millió forint szociális ösztöndíjban részesülnek a 2009/2010-es tanévben a Demján Sándor Alapítvány és a Miskolci Egyetem vezetői által október 15-én aláírt támogatási szerződés értelmében.

A tíz hónapon keresztül folyósított Demján Sándor szociális ösztöndíjra egyetemünk három műszaki karának (Gépészmérnöki és Informatikai, Műszaki Anyagtudományi, Műszaki Földtudományi Kar) nappali tagozatos hallgatói pályázhatnak.
Az alapítvány először 2006-ban hirdette meg a szociálisösztöndíj-pályázatot, amikor egyetemünk 200 műszaki hallgatója kapott támogatást. Ezt a keretszámot az évek során megemelték, így az idei összeg 80 millió forint (ez 20 millióval több a tavalyitól). Ebből az előző évihez képest százzal több, az idén összesen 400 hallgató részesül tíz hónapon keresztül havi 20 ezer forintos adómentes ösztöndíjban.

A támogatás megoszlása a következő: 300 hallgató nappali tagozaton, alapképzésben vesz részt, 55-en pedig mesterképzésben. A nekik juttatott 71 millió forinton túl külföldi ösztöndíj elnyerése esetén pályázati lehetőséget biztosít az alapítvány e tanulmányok folytatására. Az e célra elkülönített keretösszeg 9 millió forint, melynek felhasználására a Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzat pályázatot ír ki. A nyertes hallgató külföldi tanulmányainak idejére, de legfeljebb 10 hónapra, havi 200 euró ösztöndíjban részesül.

A pályázatok objektív értékeléséhez a ME HÖK Szociális és Ösztöndíj Bizottsága sok szempontra kiterjedő bírálati módszert dolgozott ki, amelyben a szociális helyzet 80 százalékban, a tanulmányi átlageredmény maximum 20 százalékban befolyásolja a végső döntést. A három műszaki kar között létszámarányosan osztják el, hogy hány hallgatójuk kaphat ösztöndíjat. Az elmúlt tanévekben jellemzően 3-4-szeres volt a túljelentkezés.

Az alapítványról
Demján Sándor 1994-ben azzal a céllal hozta létre az alapítványt, hogy a magyar szellemiség, a kultúra, a művészetek és az oktatás-képzés területein tevékenykedők támogatásával hozzájáruljon Magyarország fejlődéséhez. 2006-tól az alapítvány a felsőoktatási intézmények műszaki, orvosi és gazdaságtudományi képzéseiben résztvevő hallgatókat is támogatja, így szolgálván a magyar gazdaság európai uniós versenyképességét. Az elmúlt három évben országosan több ezer fiatal kapott támogatást, a Miskolci Egyetemen eddig 800 hallgató mintegy 160 millió forintot. Közülük több százan az ösztöndíjnak köszönhetően tudták befejezni felsőfokú tanulmányaikat. A felsőoktatási támogatási programban résztvevő kilenc intézmény között a Miskolci Egyetem a második kiemelt helyet foglalja el.

A Miskolci Egyetemen Dr. Patkó Gyula rektor és Ács Tamás, az alapítvány képviselője írta alá a 2009/2010-es tanévre vonatkozó támogatási szerződést október 15-én.

Az adatok tükrében

Demján-ösztöndíj a Miskolci Egyetemen

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…