2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szenzációszámba menő felfedezés a MissionArt Galériában Budapesten

Szenzációszámba menő felfedezés a MissionArt Galériában Budapesten

Korábban eltűntnek hitt Mattis Teutsch János festmények kerültek elő a művész kései alkotásai alól.

Hét darab, eddig a művész hagyatékában őrzött (részben a MissionArt Galériában már kiállított) kései Mattis Teutsch festményről derült ki, hogy korábbi, az 1920-as évek végén festett képek rejtőznek az 1950 körül festett, gyengébb kvalitású képek alatt. Valószínűleg anyagi okai lehettek, hogy a korábban több kiállításon is bemutatott nagyméretű, fontos festményeit egyszerűen átfestette alkotójuk.

Másfél évvel ezelőtt, az egyik nagyméretű, majd kétméteres vászon alaposabb vizsgálatakor tűnt fel a galéria szakembereinek, hogy furcsa, oda nem illő motívumok sejlenek fel a kép hátterében. A képről, majd a többi műről készített röntgen felvételek egyértelműen kimutatták, hogy a felső festékréteg alatt azok a művek rejtőznek, amelyekről eddig azt hitték, hogy valamikor megsemmisültek. A síkszerű, színes, geometrikus elemekből épített kompozíciók, melyeken kiemelt szerep jut az emberi alaknak is, párhuzamban állnak a magyar és az európai művészet progresszív vonulataival. Amíg Mattis Teutsch korai műveit Kandinszkij képeivel állítják párhuzamba, e művei a holland De Stijl csoport esztétikájával, Malevics és El Liszickij szuprematista konstrukcióival, itthon pedig Kassák és Bornyik ez időben készült műveivel rokoníthatók.

A megtalált hét festmény feltárása, tisztítása és restaurálása több mint egy évet vett igénybe. December 4-én 18 órakor öt elkészült művet bemutató kiállítás nyílik – az Új Ember. Mattis Teutsch János újjászületett képei címen – a MissionArt Galériában Budapesten, alig pár nappal azután, hogy Párizsban bezárt egy nagysikerű Mattis Teutsch kiállítás. Ez utóbbi a Musée d’ Orsay-ban rendezett Allegro Barbaro, Bartók és a magyar modernizmus művészete című kiállítás kísérő rendezvényeként jött létre.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…