2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Erősödő gazdasági kapcsolatok a Boszniai Szerb Köztársasággal

Erősödő gazdasági kapcsolatok a Boszniai Szerb Köztársasággal

 Magyarországra érkezett Zeljka Cvijanovic, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Boszniai Szerb Kereskedelmi Kamara által közösen szervezett üzleti fórumon részt vegyen. A találkozó célja a kétoldalú üzleti kapcsolatok elősegítése, valamint az árucsere forgalom növelése. Az eseményen a kormányfőt kísérő 20 boszniai szerb cég képviselője közel 60 magyar vállalat elöljárójával találkozott.
Üzleti fórumot és üzletember találkozót szervezett Budapesten a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Boszniai Szerb Kereskedelmi Kamara, az idén május 24-én megrendezett Magyar–Bosznia-Hercegovinai Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB) szarajevói ülésének folytatásaként. A májusi GVB sikerét bizonyítja, hogy a HITA szervezésében ma létrejövő üzleti fórumra a miniszterelnök asszonyt elkísérte Slobodanka Dubravac, gazdasági együttműködésért felelős miniszter-helyettes, valamint Dragica Ristic, a Boszniai Szerb Kereskedelmi Kamara igazgatója is.
Bilek Péter, a HITA kormányzati kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a gazdasági kapcsolatok további erősödését várja a találkozótól:
„A magyar kormány külgazdasági célkitűzése, hogy 2018-ra az exporton belül a keleti nyitás stratégia keretében szereplő országok részarányát jelentősen növeljük. A mai üzleti fórum is elősegíti, hogy a Boszniai Szerb Köztársasággal, mint Bosznia-Hercegovina fontos, gazdaságilag jól szervezett és jelentős potenciált képviselő entitásával még erőteljesebben növeljük árucsere forgalmunkat, és különösen a vízügyi, az energiaipari és infrastrukturális beruházások, valamint az útépítések területén tudjunk a jövőben közös projekteket megvalósítani” – fejtette ki az elnökhelyettes.
Háttér
A magyar-bosnyák kapcsolatokban meghatározó áruforgalom a válság után ismét jól fejlődik, 2012-ben 2,4 %-kal bővült. Exportunk különösen sikeres, 2012-ben a mezőgazdasági, élelmiszer, valamint a feldolgozó- és vegyipari ágazatoknak köszönhetően 10 %-kal bővült a kivitel. Fő export termékünk a búza (45 M euró – 16%) és az étolaj (23 M euró, 8%), importunk legnagyobb tétele az alumínium (33 M euró – 39%).


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek