2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tovább bővül a barcikai kerékpárút-hálózat

Október végén kezdődött el a kazincbarcikai kerékpárút-hálózat második ütemének építése. A beruházásra az Új Széchenyi Terv keretében több mint 100 millió forintot nyert Kazincbarcika önkormányzata. Az ÉMOP-5.1.3-11-2011-0003 azonosító számú, a „Kazincbarcikai kerékpárút-hálózat építése és fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2011. januárjában készült el az első uniós támogatással megvalósult kerékpárút Kazincbarcikán, most pedig már a projekt második ütemének kivitelezésén dolgoznak a szakemberek. A Jószerencsét-Építők-Tardonai-Mátyás király út nyomvonalán épülő kerékpárút a város szűkebb értelemben vett belterületének biztonságos kerékpáros forgalmát kell, hogy megoldja. Emellett a korábban épült Jószerencsét-Egressy út körforgalmú csomópontnál, illetve a Mátyás király-Herbolyai út csomó-pontjánál levő kerékpárutak összekötését is szolgálja a projekt.
A már kiépített kerékpárút-hálózat továbbfejlesztésével a munkahelyek, közintézmények, kereskedelmi, szolgáltató- és oktatási létesítmények kerékpárral való megközelíthetősége is számottevően javul.
A tervezés során figyelembe vették a város és a nyomvonal már meglévő adottságait, beépítését, a közműveket; a közlekedési és egyéb szokásokat, szabályokat, elemzéseket.
Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a balesetveszély elkerülése érdekében a kerékpárutat a közúttól elválasztva, külön nyomvonalon vezetve, de eltérő technikával építik ki. Lesz, ahol a kerékpársáv kétirányban és az út egyik oldalán halad, míg máshol egyirányú lesz és az út mindkét oldalán fut majd. A tervezők ügyeltek a forgalmas buszvárók, zöld- és közterületek, parkolók elkerülésére is. Az összesen 3.2 kilométer hosszúságú második ütem építése október végén kezdődött el és várhatóan 2014. március 15-én zárul.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek